В урока участваха ученици от ПГМЕЕ, изучаващи немски език и ученици от ПГТ, изучаващи испански език. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В урока участваха ученици от ПГМЕЕ, изучаващи немски език и ученици от ПГТ, изучаващи испански език. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от X."г" и X."д"  клас  от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, изучаващи немски език, и ученици от X "б", X."в" и X."г" клас от Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров“, изучаващи испански език като втори чужд език, със заключителен общ бинарен урок на тема: "Танцът на радостта" представиха свой съвместен проект в актовата зала на Механото.

Участниците  в мултимедийния проект представиха богата палитра от дигитални продукти - снимки, видеа, интервюта, в които поставят вечните въпроси за това какво ни прави щастливи, какъв е пътят на съкровените човешки радости, за красотата на емоциите в малките неща и взаимоотношения.

„Забелязал ли си, колко малко се смеем в ежедневието ?“, „ Какво се случва след недостатъчен сън?“, „Защо не спим?“,  „Какви са критериите за щастие в Германия и Испания?“ и други въпроси бяха зададени на немски и испански език според изучавания чужд език от двете групи ученици. Младежите споделиха собствените си преживявания под формата на оригинални видеоклипове, показаха емоции, разказаха за своите мигове на щастие, скрити в забързаното ежедневие и в спортните постижения, за любовта в семейството, за малкото братче, превърнало се в извор на искрена обич и за любими хобита. Симона Желева, Златина Златева, Маргарита Богданова и Анастасия Дянкова от X "г" клас от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в оригинално  видео  засегнаха темата за негативните тенденции, произтичащи от нездравословния начин на живот и липсата на мотивация и концентрация в учебния процес.

Learning by doing или учене с всички сетива е метод в чуждоезиковото обучение, залегнал в основата на проекта. Стела Илиева и Никол Дойнова (ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“) и Георги Иванов и Велислав Джендъров (ПГМЕЕ) показаха артистичен талант и езикови умения и на фона на Централната спирка в Бургас изиграха кратък етюд на тема, свързана със социалните контакти.

Надя Минчева и Виктория Христова от X "б" клас от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха на испански език скáла на щастието и говориха за това какво прави хората в Испания щастливи, а Кристиян Славянов, Ивайло Янев и Стратимир Стратиев от ПГМЕЕ коментираха на немски език критериите за Германия.

Учениците от ПГМЕЕ представиха оригинално заснет с дрон пърформанс, изписвайки темата на проекта „Танцът на радостта“ на немски език в двора на училището.

Всички дигитални продукти на проекта са изработени самостоятелно от младежите от двете училища. Идеята е на  старши учителите по немски и испански език Галина Петрова от ПГМЕЕ и Петя Динева от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Гости на събитието бяха инж. Фотинка Въргова (директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“), инж. Роза Желева (директор на ПГМЕЕ), г-жа Венета Иванова (ЗДУД в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“) и зам.-директори от ПГМЕЕ,  учители и ученици от двете училища.

„Танцът на радостта“ не мина без истински танци. Завладяващото професионално изпълнение на хип-хоп танц и емоционалният  танц на радостта на Пламена Атанасова (X "а" клас – ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“) и Адриана Панайотова и Рая Русинова (VIII "а" клас – ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“) бяха заслужено аплодирани от публиката.

Съвместното мероприятие завърши с връчване на грамоти на участниците от директорите на двете гимназии инж. Желева и инж. Въргова.

Споменът за събитието бе заложен и в малък подарък за всеки от присъстващите - тематично календарче, подсещащо, че "Танцът на радостта“ е във всеки миг на удовлетворение, в историята, предизвикала трепет на сърцето.

Галерия