Ученици от IX клас с макети и презентации запознаха връстниците си с Деня на космонавтиката. Снимки ПГМКР

Ученици от IX клас с макети и презентации запознаха връстниците си с Деня на космонавтиката. Снимки ПГМКР

Ученици от бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище, научиха за българския принос в космонавтиката. Повод за това стана датата 12-ти април - Международен ден на авиацията и космонавтиката.

По случай 45 години от полета на първия български космонавт и 63 години от полета на първия човек,полетял в Космоса, учениците от IX "б" клас специалност "Корабни машини и механизми и техният преподавател по физика и астрономия" заедно с преподавателя си г-жа Десислава Георгиева, отбелязоха празника. Калоян Димов показа макет на Слънчевата система и запозна съучениците си с информация за Слънцето и планетите. Учениците се запознаха и с факта, че първата космическа оранжерия е българска, а България е трета в света по производство на космическа храна.

На 10-ти април 1979 г., България става шестата държава в света, изпратила свой представител в открития Космос –майор Георги Иванов. Той прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Приносът на България към космонавтиката са космонавтите - Георги Иванов и Александър Александров, космонавтът-изследовател Красимир Стоянов - третият българин, преминал пълния курс за подготовка на космонавти.

На 12-ти април 1961г. един човек преодолява границата между Земята и Космоса. В 9:07 часа от космодрума "Байконур" - СССР , стартира космическия кораб "Восток", пилотиран от старши лейтенант Юрий Алексеевич Гагарин. Той е военен пилот и въпреки, че е бил пети в списъка с кандидат космонавтите е получил шанса да остане в историята като първия космонавт.

12-ти април се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на международната федерация по авиации (ФАИ).

В рамките на тематичния час в Морското училище ученикът Николай Калфин демонстрира макет на луноход и запозна съучениците си как се изследва единствения естествен спътник на нашата планета Земя.

Атанас Димитров представи пред класа презентацията "Първият човек в Космоса", разказвайки интересни факти от живота му.

Часът завърши със специално изготвена презентация от Георги Янев за българския принос в космонавтиката.

Галерия