Учениците се включиха активно в Базар на професиите. Снимки Лина Главинова

Учениците се включиха активно в Базар на професиите. Снимки Лина Главинова

Ученици от бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" представиха новите униформи и възможностите за обучение на "Базара на професиите", който се проведе в Младежкия културен център. Представители на гимназии от града презентираха на изложението специалностите и базата и ресурсите, с които разполагат.

На щанда на бургаското Морско училище бе представен модел на катер, изработен от ученици от гимназията. В нея се обучават тийнейджъри в специалностите "Корабоводене - морско", "Корабни машини и механизми", "Митническа и данъчна администрация".

От учебната 2019/2020 там ще приемат и в специалността "Корабостроителен техник" (задочна форма).

От 1-ви септември 2019 година гимназията стана общинска. От тази дата държавната собственост премина за стопанисване в ръцете на местната администрация. Заповедта бе издадена от министъра на образованието Красимир Вълчев след искане от страна на Общината, което бе подкрепено с решение на Общинския съвет от 25-ти юни м.г. То вече е и иновативно.

Предстои да бъде ремонтирана сградата на общежитието, за да бъдат привлечени ученици и от другите общини.

Учебната програма на бъдещите моряци ще бъде осъвременена с теоретична и практическа подготовка и получаване на сертификат за степен "Рулеви" и за "Моторист", а след година стаж и за квалифициран "Моряк палуба" и квалифициран "Моряк машина".

Галерия