Демонстрацията се проведе в новия кабинет, който носи името на капитан Христо Мушков. Снимки ПГМКР

Демонстрацията се проведе в новия кабинет, който носи името на капитан Христо Мушков. Снимки ПГМКР

Демонстративен урок по навигация се проведе в новия кабинет по корабоводене "К.д.п. инж. Христо Мушков" навръх днешния празник Благовещение с учениците от X "а" клас от хибридна иновативна паралелка със специалности "Корабоводене - морско и Корабни машини" и "Механизми" на тема: "Навигационна прокладка" на бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

Под ръководството на инж. Веселин Делчев, който е възпитаник на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" - Варна и преподавател по морски дисциплини, учениците демонстрираха своите знания и умения в проследяване движението на кораб и откриване отклонения от маршрута.

Към демонстрацията се присъединиха част от учениците от IX "в" клас, специалност "Митническа и данъчна администрация", за да се запознаят с приложението на симулатора "NAUTIS".

Учениците от X клас демонстрираха своите завидни знания и умения към своите съученици от IX "в" клас върху проследяването на движението на кораба и откриването на отклонение от маршрута.

Изключително ентусиазирани момчетата от X клас разказваха, показваха и управляваха "NAUTIS" симулатора, за да покажат как се случва безопасното разминаване с други кораби.

Благодарение на знанията и уменията си учениците избраха оптимално решение за продължаване на плавателния маршрут, определиха и начертаха маршрута на кораба по навигационните карти, запознаха своите съученици с командите, техническите характеристики на кораба, товара му, маршрута и пресъздадоха различни климатични условия по време на пътуването.

Целта на демонстративният урок бе запознаване с една малка част от многото приложения и работата на симулатора "NAUTIS".

Учениците от IX "в"“ клас научиха много за специалността Корабоводене, която е отговорна и нелека задача! Те включиха своите знания от специалността си "Митническа и данъчна администрация" и споделиха, че задължително е необходимо да се направи застраховка "Карго", която осигурява застрахователната защита за превозите по морски транспорт срещу загуба или повреда, вследствие на застрахователно събитие по време на превоза до всяка една точка от света. Учениците добавиха също, че тази застраховка има два вида приложение, както при международни така и при вътрешни превози.

Галерия