Учениците заедно с директора на гимназията Красимир Кънчев посетиха БДЖ - Бургас. Снимки ПГ по транспорт

Учениците заедно с директора на гимназията Красимир Кънчев посетиха БДЖ - Бургас. Снимки ПГ по транспорт

Ученици от бургаската Професионална гимназия по транспорт ще станат стипендианти на Държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура". Директорът на ПГ по транспорт Красимир Кънчев заедно с 17 ученици посетиха на място българските железници в морския град, за да се запознаят с условията на програмата.

Програмата е предназначена за учениците от XI и XII клас. Условието да бъдат включени в програмата е да имат успех над "Добър (4)", да посещават редовно учебните си часове, да имат добро поведение, както и препоръка от училището, в което учат. По време на обучението в НКЖИ те ще получават финансово възнаграждение в размер на 150 лева месечно за една или две години. След първата година от сключване на договора по програмата има задължителен стаж на работното място, след което се преценя дали да продължи изплащането на стипендията и през втората година.

"Имаше голям интерес от страна на нашите ученици към програмата и заедно с 17 от тях посетихме БДЖ, за да чуят от първо лице какво им се предлага като възможности за развитие и реализация след завършване на средното им образование", каза директорът Красимир Кънчев.

Стипендиантите ще имат възможност да се запознаят със структурата, функциите, характера и спецификата на дейността на БДЖ, като участват в реалния работен процес по време на платения си стаж между последните две учебни години в сътрудничество с екип от професионалисти, за придобиване на знания и опит.

След дипломирането си сключилите трудов договор имат възможност за безплатно обучение за сметка на ДП "НЖКИ" в Центъра за професионална квалификация, където ще придобият квалификация и ще получат правоспособност за ръководител движение, строителен техник за поддържане и ремонт на жп линии и съоръжения, механик на контактна мрежа и механик по осигурителна техника.

Галерия