Директорът Коста Папазов извърши церемонията забиване на гвоздей на знамето. Снимки Лина Главинова

Директорът Коста Папазов извърши церемонията забиване на гвоздей на знамето. Снимки Лина Главинова

На тържествена церемония на площад "Св. св. Кирил и Методий" днес съществуващите отряд и оркестър към Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" - Бургас станаха съответно IV-ти ученически гвардейски отряд и II-ри ученически гвардейски оркестър. Инициативата е на доктор Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, председател на асоциация "Докосни дъгата", а церемонията по тържественото връчване на знамето на гвардейския отряд и тамбурмажора на оркестъра е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и стана факт с подкрепата на Министерството на отбраната, и любезното съдействие на Националната гвардейска част. Сред официалните гости бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, шефът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, главният секретар на президентството Илия Милушев, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков и кметът на Бургас Димитър Николов.

Сливенският митрополит Йоаникий освети знамето, след което министър Красимир Каракачанов, областният управител Вълчо Чолаков, градоначалникът Димитър Николов и директорът на ПГЕЕ "Константин Фотинов" Коста Папазов извършиха церемонията - забиване на гвоздей на знамето.

Поздравления към ученическия отряд отправи военният министър Красимир Каракачанов. Поздравително писмо изпрати президентът на Републиката Румен Радев.

"За Бургас това е исторически момент, който съвпада със 140 годишнината от създаването на българската армия", каза кметът Димитър Николов. "Гвардията е един от символите на държавността. Горд съм от успехите на нашите ученици. Днес те покориха един нов връх. Пазете знамето с чест", пожела областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. С благодарствени думи към официалните гости и с пожелание към възпитаниците си се обърна и директорът на гимназия "Константин Фотинов" Коста Папазов. Той сподели радостта си от факта, че Бургас е първят град, в който на едно училище се връчва знаме на гвардейски отряд и тамбурмажор на гвардейски оркестър. "Отново сме първи! А в историята остават първите!", с гордост каза Папазов. "В ръцете си държите осветеното знаме, светинята която е давала и дава сили и стимул на народите да вървят след нея и правят чудеса от храброст. Дръжте се здраво за българската земя, за великия български дух. Търсете и съхранявайте българските традиции, носете с гордост този флаг и своята българска принадлежност", каза още Коста Папазов. В знак на благодарност той връчи плакет на училището на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на представителя на президенството Илия Милушев, на шефа на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, на областния управител Вълчо Чолаков, на кмета Димитър Николов и началника на РУО инж. Виолета Илиева. Специални благодарности отправи и към д-р Денислава Ангелова, инициатор на инициативата, без чиито усилия това събитие нямаше да се състои. А бригаден генерал Илко Йорданов връчи на Коста Папазов плакет с Александровския кръст, грамота и картина изобразяваща гвардейската униформа. Събитието завърши с изпълнението на спектакъла "Искри", представен от 120-те военни с командир бригаден генерал Илко Йорданов от Националната гвардейска част. 

Галерия