60 ученици, облечени с униформите на гвардейския отряд, участваха в рецитала. Снимки Черноморие-бг

60 ученици, облечени с униформите на гвардейския отряд, участваха в рецитала. Снимки Черноморие-бг

60 ученици от VIII и IX класове на бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" рецитираха стихотворението "Обесването на Васил Левски" написано от Христо Ботев. Рециталът започна точно в 12.00 часа в двора на гимназията. Така учениците се включиха в националната инициатива за отбелязване на годишнината от обесването на Апостола на свободата. Тя се провежда за втора година под патронажа на Министерството на образованието и науката. Училищата в страната, които са заявили желание да се включат в нея, днес точно в 12.00 часа рецитираха стихотворението. За първи път масовата рецитация са провежда миналата година в СУ "Св. Паисий Хиляндарски" в Пловдив.

Бургаските ученици бяха облечени в униформите на гвардейския отряд на гимназията и държаха лика на Васил Левски. Рецитацията им чуха директорът на гимназията Коста Папазов и учители от школото. Изпълнението бе записано и ще остане в архива на ПГЕЕ.

На 19-ти февруари се навършват 149 години от гибелта на Васил Левски. Община Бургас организира тържествено отбелязване на годишнината.

Галерия