Целта на участието е да видят и научат от първа ръка структурата и организацията на една компания. Снимка ПГМЕЕ

Целта на участието е да видят и научат от първа ръка структурата и организацията на една компания. Снимка ПГМЕЕ

За ученици на ПГМЕЕ от единадесети клас, минали предварителен подбор, учебната 2023/2024 започна с реализиране на мобилност Еразъм+ “Refinining professional competencies through practical programme – our future at hand” 2022-1-BG01-KA122-VET-000074518.

Това се явява втората мобилност на екипа от инж. Албена Колева и г-жа Добрина Нейчева с ръководител инж. Роза Желева, директор на гимназията.

Програмата “Усъвършенстване на професионалните компетенции чрез практическа програма”, даде възможност на ученици от специалностите Компютърни мрежи, Микропроцесорна техника и Електрообзавеждане на производството да изпълнят задължителната си производствена практика в град Малага, Испания.

В периода 17.09.2023 г. до 03.10.2023 г. те бяха посрещнати от фирма Tribeka Training Lab  с чието сътрудничество се реализира тяхното обучение.

Целта на участието е да видят и научат от първа ръка структурата и организацията на една компания.

Учениците от специалност Компютърни мрежи и Микропроцесорна техника се обучаваха как се направи сайт или приложение чрез "no-coding" платформите Airtable и Softr. "No-coding" e течение в софтуерната разработка (уеб, приложения и др.), което позволява на обикновени хора без познания в програмирането да създават софтуер посредством графичен интерфейс, без нуждата от реално писане на код. В по-широк смисъл, "no-code" e движение, чието основно кредо е, че технологиите трябва да помагат на хората, а не да поставят пречки пред тях.

Първата седмица бяха посрещнати от компанията, където имаха задачата да създадат сайт за резервации на горме ресторанта на шеф Наранте "CHEF NARRANTE A PALAZZO GIACHETTI", в срок от 10 дни. Първо започнахa с изучаването и използването на платформата Airtable. Тя e инструмент, с който можем да създадем прегледна организация и опростено и автоматизирано управление на всичко за нашия екип. За разлика от други специфични инструменти и приложения, Airtable променя подхода; ще можете да създадете свой собствен софтуер с Airtable с онлайн база данни. След изучаването на Airtable преминаха към следващата стъпка, Softr. Softr предоставя софтуер като услуга за разработка и хостинг на уеб приложения. Softr е "no-coding" платформа, която позволява изграждането на сложни уеб приложения за външна и вътрешна употреба, както и маркетингови уебсайтове, базирани на данни от Airtable, като се използват предварително направени градивни елементи.Така след изучаването на Softr се заеха с правенето на сайта за резервации. Задачата беше лесна за реализиране и в крайна сметка успешно създадоха сайт, който беше представен на фирмата поръчител в последния ден от практиката си чрез Skype връзка.

Учениците от специалност Електрообзавеждане на производството се обучаваха във фирма Masu,  с ментор Диего Делгадо. Обучението стартира с основни елементи  и разчитане на  различните видове  ел. схеми. Учениците откриха приликите и разликите с българските означения. След това самостоятелно реализираха част от разгледаните схеми, извършиха проверка за правилно изпълнение на инсталациите за пускане в експлоатация. Научиха се да проверяват годността на дефектнотоковата защита. През следващите дни се запознаха теоретично, а след това и на практика с различни видове соларнит системи. Разгледаха начините на свързване, а  при практическата работа подреждаха елементите според параметрите, които трябваше да се получат като краен резултат. Сами определяха позицията на панела, променяйки ъгъла /наклона на панелите,  използвайки сензор за слънчева радиация /пиранометър/ за  получаване на максимален резултат. Последните занимания бяха за монтаж на солартермична инсталация на жилище. След всяко упражнение имаха и задания за допълнителна работа, решавайки различни по вид задачи, изчертаваха схеми. Представянето им бе на много високо ниво.  Г-н Делгадо изрази своето задоволство от показаните резултати и демонстрираните знания и  умения.

Добрата им подготовка допринесе за доброто им представяне по време на своята производствена практика в гр. Малага, Испания.

Културната програма беше наситена с посещение на едни от най-впечатляващите градове на Испания, а именно Гранада и известния дворец Алхамбра, паметник на културата от времето на маврите.

Втората седмица учениците се потопиха в културата и архитектурата на Севиля, град чиято история ни връща в римските времена. Септемврийската жега от 43 градуса не попречи на групата да съпреживее красотата на грандиозния площад Испания, както и катедралата на града.  

Интерес предизвика и Гибралтар, известен с това, че е задморска територия на Великобритания и най-близкото до Африка място, откъдето успяхме да зърнем континента отдалечен само на 14 километра. На връщане имахме така мечтаната почивка в Марбея, където се насладихме на гледката на луксозни коли, яхти и всичко това съчетано със старинна типично в бяло архитектура.

Добрата организация позволи да се докоснем до още един култов град на Испания, а именно Ронда. Град Ронда уникален с това, че е разположен на ръба на каньона Тахо, издълбан от река Гуаделевин, наричан също душата на Андалусия. Тук беше задължително да посетим Плаза де Торос – арената за бикоборство, Паркът с панорамните гледки, Новият мост (Puente Nuevo), емблемата на Ронда.

Видяното и наученото по време на мобилността ще е от голямо значение за бъдещата реализация на учениците от гимназията. Еразъм определено си струва.

Чрез реализирането на проекта се повишава репутацията на гимназия. Работата по международни проекти събужда любопитството на младите хора, отвореността им към новото и желанието да преодоляват бариерите и да се справят с предизвикателствата на съвременния свят.

На заключителната среща с представителите на Tribeka Training Lab всички участници представиха своите проекти, получиха сертификат и Europass mobility.

Успешното приключване на мобилността повиши стремежа на стажантите да се развиват в областта на електротехниката и електрониката както и създаването на нови контакти и приятелства.

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника има дългогодишни традиции в изпълнението на проекти по Еразъм+ и екипът взел участие искрено пожелава успехи на бъдещите мобилности.

Нека това да бъде достатъчна мотивация за развитие на учениците на ПГМЕЕ.