Ученици участваха в дискусия с Митко Иванов. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици участваха в дискусия с Митко Иванов. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от клуб  "Да съхраним българското" в Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас с ръководител ст. учител Таня Караверлерска се включиха в предпремиерното представяне на филма "Бащата на Бургас". Прожекцията е от програмата на Международния фестивал на историческото документално кино "DOCK".

С изразните средства на документалистиката авторите разкриват завладяващо приноса на едни от най-големите дарители в българската история- Александър Георгиев Коджакафалията, Йорданка Филаретова и Пенчо Семов. С огромно вълнение учениците участваха в дискусията бургаския художник и писател - Митко Иванов-автор на книгата "Мълчанието на Александър".

Младите хора научиха, че причина за развитието и разрастването на любимия Бургас са едрите дарения от недвижимо и движимо имущество в размер на 400 000 златни лева, завещани от Александър Георгиев Коджакафалията - Бащата на Бургас!

Пенчо Семов, произлязал от бедна селска среда, дарил на своя град Габрово над 55 млн. лева. В началото на XX век  изградил над 56 индустриални предприятия, като дал  препитание на близо 15 000 души, разгърнал мащабна социална програма с изграждането на домове за стари хора, социални кухни за бедните, административни сгради, болници и др. 

В искрен разговор с г-н Иванов и своя учител, децата се убедиха в необходимистта на дарителите за съвременното общество!

Галерия