Венцислав и Фани донесоха първите отличия от състезанието в София. Снимки ПГТ

Венцислав и Фани донесоха първите отличия от състезанието в София. Снимки ПГТ

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" отвяха конкуренцията в Националното състезание по професии за "Най-добър млад готвач", "Най добър млад сервитьор", "Най-добър млад хлебар - сладкар" и "Най-добър млад барман", за което "Черноморие" първи писа.

Състезанията се проведоха в София и Варна, а бургаските ученици спечелиха един златен и два сребърни медала.

Третият кръг на Националното състезание, което се проведе в столицата, събра 18 отбора готвачи и сервитьори, които премериха сили и умения.

Първо място и златен медал в категорията "Най- добър млад сервитьор" спечели Венцислав Сребрев от ХI "е" клас с ръководител Анна Тодорова. Сервитьорите имаха по три отделни маси – основна, помощна и сервизна. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.

Второ място и сребърен медал в категорията "Най-добър млад готвач" спечели Фани Киселова от ХII "в" клас, с ръководител Ганка Ангелова. Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти. Фани приготви две кулинарни изделия –  предястие с включени пилешко филе, сирена и манго, и основно ястие - вариация на бургаска странджанка, която силно впечатли журито.

Второ място и сребърен медал в категорията "Най-добър млад хлебар-сладкар" спечели Георги Янчев от ХI "д" клас с ръководител Петя Желязкова. Красиво аранжираните еклери от парено тесто с два вида крем, и козуначените кифли с филирани бадеми, задоволиха изтънчения вкус на прецизните оценители и те го отличиха спрямо другите 26 състезатели.

За всички участници важаха следните критерии за оценка:

 1. Външен вид и работно облекло;

 2. Лична хигиена и хигиена на работното място;

 3. Безопасност при работа със съоръжения, инструменти и инвентар;

 4. Ефективност на оползотворяване на влаганите хранителни продукти;

 5. Организация и техника на работа;

 6. Прецизност на изпълнението;

 7. Оригиналност и новаторство при приготвяне и оформяне;

 8. Вкусови качества;

 9. Умения за представяне на готовите изделия;

10.Спазване на зададеното време за изпълнение.

След дълъг период на прекъсване ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" се включи отново и в Националното състезание "Най-добър млад барман", което се проведе във Варна. Бургаската гимназия по туризъм се представи от Яница Руменова -  ХI "е" клас с ръководител д-р Ивайло Минчев. В оспорваната битка между 17 състезатели Яница успя да влезе в ТОП 10 на най-добрите млади бармани на България, и зае шесто място. Състезателите премериха умения в два рунда:

1. Рунд куик микс (бързо миксиране)= Коктейлът за бързо миксиране бе "Дайкири";

2. Рунд: съвременна интерпретация на тема "Лимонада".

Състезателите се оценяваха за: време - хигиена на работа - спазване стъпките на метода - точно наливане - точно шейкване - поставяне на украсата - с щипка на ръба на чашата - разливане - излишък в шейкъра - майсторство и боравене с бар инструментариума.

Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката, а партньори са Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг, Българска асоциация на професионалните сомелиери, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България и Българска асоциация на барманите.

Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи. За сетен път ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас доказа, че е училището, което сбъдва мечти!

Галерия