Учениците от гимназията се представиха отлично на състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учениците от гимназията се представиха отлично на състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" се върнаха с медали от Националното състезание по професии, което се проведе в курортния комплекс "Златни пясъци". А директорът на гимназията - инж. Фотинка Въргова бе отличена с плакет: "За принос и подкрепа в развитието на професионалното образование и туризма за 2024 година".

Организатор на Националните състезания е Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ),

Гимназията бе представена от ученици в няколко категории: Теодор Панчев - "Най-добър млад готвач", Калоян Байлов - "Най-добър млад хлебар-сладкар", Мария Гаджева - "Най-добър млад сервитьор", Станимир Дойчев - "Най-добър млад барман" и Анелия Иванова - "Най-добър млад хотелиер". Вдъхновени от своите учители г-жа Ганка Ангелова, г-жа Анна Тодорова, г-н Ивайло Минчев, г-н Иван Димов и г-жа Станислава Георгакиева младите таланти влязоха със състезателна готовност в пет от категориите на оспорваната надпревара.

Възпитаниците на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" премериха умения с още 185 ученици от 48 училища от цяла България и спечелиха, медали, грамоти, награди и парични ваучери за продължаване на образованието си в следваща образователна степен.

В категорията "Най-добър млад готвач" третото място спечели Теодор Панчев. Той се справи отлично със задачата да приготви предястие с родопско сирене брънза и основно ястие от агнешко и лапад, с които впечатли журито с председател шеф Петър Йоргов.

В същото време участниците в състезанието за "Най-добър млад сервитьор" сервираха ястия на реални гости в ресторант, като презентираха съставките и технологията им, и разговаряха на чужд език. Бургаската състезателка Мария Гаджева си извоюва четвърто място в оспорваната надпревара.

Съревноваващите се за отличието "Най-добър млад барман" трябваше да приготвят и презентират за 6 минути безалкохолен коктейл (моктейл), като предварително подготвят своите украси, а другата им задача беше в рамките на минута да направят успешно флеър – жонглиране с бутилка. Представянето на всички беше оценено изключително високо от журито, което определи тазгодишното издание на състезанието като едно от най-силните до сега. Станимир Дойчев грабна бронзов медал в крайното класиране.

Темата на състезанието за "Най-добър млад сладкар" бе: "От уличната храна до GOURMET  десерт". Ученикът Калоян Байлов спечели пето място измежду 24 участника, като впечатли журито със своите понички "Малиново ухание" и шоколадов милфьой с шамфъстък и сушени плодове.

В категорията "Най-добър млад хотелиер" учениците влязоха в ролята на рецепционисти, като в рамките на 15 минути трябваше да настаняват гости в хотел по избор и решават зададен от журито казус. Петото място бе за ученичката Анелия Иванова от Бургаската гимназия.

Галерия