Ученици от VIII и IX класове на гимназията участваха в церемонията. Снимки ПГТ

Ученици от VIII и IX класове на гимназията участваха в церемонията. Снимки ПГТ

Ученици от бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" участваха в тържествата по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Своята признателност и благодарност към спасителите на българските евреи, изразиха:областният управител Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на ОбС- Бургас Севдалина Турманова, Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР - Бургас.

Специален гост на церемонията бе посланикът на Полша у нас Негово Превъзходителство Мачей Шимански. В своята реч той подчерта, че е щастлив да бъде в град като Бургас - град на смели и сърцати българи. По време на церемонията прозвучаха имената на десетки смели бургазлии като Динко Пръвчев - кмет на Бургас, Петко Росен, Петър Велчев, Жени Патева, които са участвали в спасяването на своите съграждани.

Осмокласниците и деветокласниците от ПГТ се поклониха пред паметта на загиналите 11 434 български евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот.

В дискусия със своя учител по история и ръководител на два клуба в училището - старши учител Таня Караверлерска, младите хора получиха поредния урок по човечност и хуманизъм от своя учител.

Галерия