Петя Кирилова и Антонио Перез благодариха на учениците от ПГТ за участието в проекта

Петя Кирилова и Антонио Перез благодариха на учениците от ПГТ за участието в проекта

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" участват в пилотен проект за превенция срещу деменцията сред възрастните хора. Зад проекта стоят Петя Кирилова и Антонио Перез от фондация "Невроезикова превенция срещу деменции". Тя е от Горна Оряховица, а той от Малага, но работят в Бургас с подкрепата на Общината. В рамките на проекта се реализира програмата "Невроезиков прогрес", kоято Петя и Антонио са адаптирали за български потребители. Тя е интерактивна, динамична и с иновативни методи, които помагат за поддържане активни когнитивните нервни клетки на мозъка, подобрява концентрацията, паметта, слуха и активира мисленето. Докато се забавляват, хората придобиват знания по испански език, който се използва основно в методите на програмата.

Програмата е насочена за хора на възраст 50+. Фондацията иска чрез проекта си да привлече вниманието както на семейства, частни лица, така и на институциите, които работят с възрастните хора.

В реализацията на проекта се включват и ученици от бургаската ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров". Те активно работят с възрастни хора от общината като общуват с тях посредством испанския език, който е заложен в основата на методите на Петя и Антонио. А чрез различни игри, възрастните усвояват езика на Сервантес и успоредно с това равят своеобразна превенция срещу деменцията. Превенцията е много важна за когнитивното здраве на хората над 50 г възраст. Учениците от гимназията показаха какво са усвоили и как са участвали активно в проекта на заключителния концерт "Вчера, днес и утре", който бе организиран от фондацията с подкрепата на Българо-испанския културен център. Специален поздрав към създатеелите на фондацията и към участниците от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" отправи Мая Казанджиева - началник отдел "Социални дейности" в Община Бургас. На концерта присъства и директорът на професионалната гимназия Фотинка Въргова, която поздрави преподавателите и техните ученици, включили се в проекта.

Галерия