Учениците се срещаха и разговаряха с народния представител Жечо Станков. Снимки ПГТ

Учениците се срещаха и разговаряха с народния представител Жечо Станков. Снимки ПГТ

Ученици от IX и X клас на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", заедно с техни връстници от две други училища от морския град, посетиха Народното събрание на Република България. Визитата им бе по покана на народните представители от Втори Многомандатен избирателен район Бургас.

По време на посещението си в сградата с надпис "Съединението прави силата" учениците се запознаха с историята на сградата, с нейното значение и функции. Докоснаха се до основните закони на страната ни, създадени след Освобождението от 1879 г. до днес - Търновската конституция, Конституциите от 1947 г. и от 1971 г., както и Конституцията на Република България от 1991 г.

В кулоарите на Народното събрание те се срещнаха с народни представители и с председателя на парламента Вежди Рашидов, което предизвика у тях истинско вълнение. Най-впечатлени учениците бяха от посещението си в пленарната зала и възможността да седнат на местата на народните избраници, за да усетят атмосферата, в която те работят.

В непринуден разговор с народния представител Жечо Станков гимназистите задаваха въпроси за работата, отговорността и моралните задължения на депутатите. Разбраха, че е важно да има активно гражданско общество, за да се спазват демократичните принципи на управление и конструктивният диалог между институциите. Получиха отговори на въпроси за образованието, за подобряване на инфраструктурата  и как те самите могат да се превърнат в инициатори на промяна.

Срещата завърши със снимки за спомен и с пожелания за успехи, и удовлетворение от постигнатото.

За да бъде преживяването още по-запомнящо се, учениците видяха сградите и на останалите институции, т. нар. Триъгълник на властта - Народно събрание, Министерски съвет и Президентство. Бяха възхитени от архитектурата на сградите на БАН, от Националната художествена галерия и  Археологическия музей.

       
     

Галерия