Бургаската гимназия бе представена във всички категории на състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Бургаската гимназия бе представена във всички категории на състезанието. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" впечатлиха журито на Националното състезание по професии, което се проведе в курортен комплекс "Албена". Вдъхновени от своите учители г-жа Ганка Ангелова, г-жа Мирослава Павлова, г-жа Анна Тодорова и г-н Ивайло Минчев, младите таланти влязоха със състезателна готовност в пет от категориите на оспорваната надпревара: Венцислав Сребрeв - "Най-добър млад готвач", Наталия Добрева - "Най-добър млад хлебар-сладкар", Исмаил Юмер - "Най-добър млад сервитьор", Константина Георгиева - "Най-добър млад барман" и Яница Димова - "Най-добър млад хотелиер".

Възпитаниците на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" премериха умения с още 133 ученици от 48 училища от цяла България и донесоха много грамоти, награди и парични ваучери за продължаване на образованието си в следваща образователна степен.

Организатор на Националните състезания е Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ),

Младите готвачи имаха задача за 2 часа да приготвят и презентират студено предястие със задължителни продукти еленски бут и прясна коприва и основно ястие с включени патешко магре и зелени аспержи.

В същото време участниците в състезанието "Най-добър млад сервитьор" сервираха ястия на реални гости в ресторант, като презентираха съставките и технологията им и разговаряха на чужд език.

Съревноваващите се за отличието "Най-добър млад барман" приготвиха украси от лимони и ябълки, а във втори тур трябваше да направят трицветни шотове - безалкохолен, алкохолен и "запомнящ се".

Темата на състезанието за най-добър млад сладкар бе: "Здравословно, лесно, вкусно и красиво". Учениците трябваше да се справят със сериозното предизвикателство да приготвят хляб без глутен и десерт без захар и синтетични подсладители.

В състезанието "Най-добър млад хотелиер" учениците влязоха в ролята на рецепционисти, като в рамките на 15 минути трябваше да настаняват гости в хотела в "Албена" и да решават зададен от журито казус.

Достойното представяне на екипите за пореден път доказа, че ПГТ върви в правилна посока на професионално израстване.

Галерия