Учениците изиграха драматизацията на Джингиби. Снимки ПГТ

Учениците изиграха драматизацията на Джингиби. Снимки ПГТ

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" впечатлиха историка проф. Пламен Митев с театралните си умения. Учениците изиграха драматизацията "Джингиби" по сценарий и режисура на преподавателката Таня Караверлерска. С емоция и вълнение те пресъздадоха образите на майката на Апостола на свободата - Гина Кунчева, на Васил Левски, на Матей Преображенски - Миткалото и други. С това представление се сложи началото на срещата на тема "За Апостола на свободата в светлината на новооткритите документи в архивите на Република Турция", която бе реализирана от Държавен архив Бургас като част от програмата на Община Бургас, посветена на 150 години от гибелта на Левски.

Учениците от ПГТ, които участват в "Джингиби", са от VIII, IX и XI класове и са част от двата клуба "Да съхраним българското" и "Земя като една човешка длан". Те спечелиха наскоро поредната национална награда - награда на журито от състезание в град Котел на тема: "Левски - Вулкан от човечност".

Срещата с проф. Митев и изнесените по време на разговора интересни факти около рождената дата на Левски, от решението на Софийската извънредна комисия, както и отношението на българските първенци към съдбата и освобождаването на Левски предизвиката въпроси у тийнейджърите, на които проф. Митев отговори.

Галерия