Част от отбора позира с грамотите за спечеленото първо място заедно с директора Роза Желева (втората отдясно наляво). Снимка ПГМЕЕ

Част от отбора позира с грамотите за спечеленото първо място заедно с директора Роза Желева (втората отдясно наляво). Снимка ПГМЕЕ

Ученици от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) спечелиха златен медал от Националното състезание по електротехника, което се проведе в Ловеч. То се организира от Асоциация на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни технологии.

Бургаската професионална гимназия бе представена от Мартин Михалев, Иван Попов от XII "е" клас и Неделчо Неделчев от XI "е" клас. Те бяха избрани на училищното състезание по електротехника, което се проведе в ПГМЕЕ. Мартин, Иван и Неделчо се класираха на първите три места и получиха правото да представят училището си в Ловеч. Ръководител на отбора бе инж. Албена Колева. Ценните й насоки и съвети, които даваше на учениците преди и по време на състезанието, им помогнаха да преодолеят притеснението си и за пореден път да се представят блестящо. Техните знания и умения бяха на ниво и заслужено бяха отличени със златен медал.

Състезанието се проведе в три кръга – първият беше решаване на тест. Там бургаските момчета се представиха отлично и получиха най-висок резултат от всички участници. Втори и трети кръг бяха практически задачи - на предоставеното табло с елементи да се начертае и реализира схема. Във втори кръг, след малки колебания, учениците от ПГМЕЕ свързаха схема за управление на асинхронен двигател, а в третия кръг вече бяха по-уверени и се справиха отново най-добре от всички участници. Не само, че свързаха бързо и правилно схемата, но откриха и неточности в разположението на елементите на таблото и предоставените материали.

И трите момчета са участници в проект "Домино" за дуално обучение. Те работят в три различни фирми - "Гош електрик", "EVN - България", "Сатурн 2", което показва, че независимо от това къде се провежда обучението им, резултатът е ясен. Преди да сключат договорите си и започнат работа, тяхното практическо обучение се провеждаше в напълно обновена учебна работилница, която е оборудвана със съвременна техника.

"В училище учениците получават теоретична подготовка, във фирмата виждат реално как се случват нещата. Тази връзка помага за по-добро и по-успешно усвояване на знанията и уменията. Затова проект "Домино" - дуално обучение е в полза не само на учениците, а и на работодателите. Те полагат големи усилия и с цената на много компромиси от своя страна, свързани не само с осигуряване на работа и заплащане на учениците, а и с това, че срещат доста затруднения и неуредени неща в различни нормативни документи. Въпреки това те не се отказват и продължаваме съвместната работа", каза директорът на ПГМЕЕ инж. Роза Желева.

Същият отбор - Мартин Михалев, Иван Попов от XII "е" клас и Неделчо Неделчев от XI "е" клас и техният ръководител - Албена Колева, зааедно с други ученици, ще представи ПГМЕЕ на Националната конференция "Енергетиката и ние", която ще се проведе на 30-и март 2018 г. в Техническия университет във Варна.