Една от фирмите, които са партньори на бургаската гимназия, е EVN. Снимка Архив Черноморие-бг

Една от фирмите, които са партньори на бургаската гимназия, е EVN. Снимка Архив Черноморие-бг

Ученици от XI клас на специалност "Електрообзавеждане на производството" в бургаската Професионална гимназия по механоектротехника и електроника ще се обучават дуално. Те подписаха в началото на учебната година договори с фирми, изявили желание да бъдат партньори на ПГМЕЕ в осъществяване на проект "Подкрепа на Дуалната система на обучение".

Дуалното обучение дава възможност на ученика да стане експерт като практикува в реална работна среда, докато се обучава по избрана професия и специалност.

Обучението се извършва на две места и в гимназията, и във фирмата, а когато се дипломира ученикът вече е завършен специалист, подготвен за практиката и реалния живот.

Учениците изучават професията в реална работна среда и за периода на обучение стават част от екипа на различни фирми. Получават трудово възнаграждение на базата на договор, а работата им се зачита за трудов стаж. След приключване на договора, може да получат предложение за работа.

Преди склюване на договори с фирмите в Механото се проведе подготовка на учениците за работата в реална работна среда, която започва още от X клас и включваше:

- практическо обучение - запознаване с основни електрически изделия, инструменти, материали и свързване на различни видове ел. инсталации;

- обучение по технически английски език;

- пробни стажувания по фирмите с цел запознаване с условията за работа и възможностите  които предлагат.

Фирмите които станаха партньори на гимназията и с които стартираха съвместната работа са: EVN - "България" c централа в Пловдив - част от водещия австрийски концерн ЕVN AG. "Електроразпределение Юг" ЕАД (ЕР Юг)  поддържа и развива електроразпределителна мрежа и прилежащата й инфраструктура в Югоизточна България с лицензия за разпределение на електрическа енергия. Към ЕVN бяха разпределени 14 ученици.

ЕСО - Електроенергиен системен оператор стопанисва и поддържа над 15 хиляди километра електропроводни линии и 297 електрически подстанции. Там работят трима ученици.

ЕН СИ Контрол - фирма оперираща на територията на "Лукойл", занимаваща се с текущо обслужване и ремонт на оборудване за измерване на основните параметри; обслужване и ремонт на изпълнителните механизми за управление; обслужване, софтуерна и хардуерна диагностика и ремонт на системите за управление на процесите ( DCS, ESD) - 2 ученика

"ДИЕМ БГ" ООД – Бургас – 1 ученик

"Гранд Пропърти" ООД  - 1 ученик

"Маге" ООД – Бургас  – 1 ученик

И през тази учебна година вече в XII клас учениците продължават своята работа в партньорските фирми, има промяна в две от фирмите. Новите фирми са:

"Бургас терм" ЕООД  и  "Никика - 90" ООД – с по 1 ученик. Те бързо се адаптираха към новата работна среда..

Тази учебна година 2022/2023 година започнаха своята практика в реална работна среда и XI клас специалност "Ел. обзавеждане". Традиционно  голяма група ученици бяха разпределени към ЕVN- 13. В КЕЦ Юг /Меден рудник/ работят 6 човека, в КЕЦ Център /Славейков/ работят 6 човека и един в КЕЦ Карнобат.

Двама ученици работят в "Ен Си Контрол".

Нови партньори през тази учебна година са: "Кроношпан България" ЕООД, където работа започнаха трима ученици; "Aвангард електрик" ООД – там работят двама ученици. Във "Вилиджнет" ЕООД и "Лайтинг инженеринг" ООД работят по един ученик.

В повечето от фирмите наставници на нашите ученици са бивши възпитаници на Механото, завършили минали години същата специалност, които с голямо желание предават знанията си на учениците.