Ученицити имаха вълнуващо преживяване в ПланетУм. Снимки ПГМССЕ Никола Вапцаров

Ученицити имаха вълнуващо преживяване в ПланетУм. Снимки ПГМССЕ Никола Вапцаров

Ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" - в Средец посетиха научния център "ПланутУм". Визитата им бе свързана с Международния ден на Земята и бе организирана от директора на гимназията инж. Иван Жабов. По този начин бяха поощрени учениците за отличното им представяне в проведените конкурси в училището.

Гимназистите посетиха "ПланетУм", където с ентусиазъм и много усмивки се впуснаха в изпробването на различни образователни инсталации. С космическата екскурзия до Слънчевата система те се запознаха с известни учени – откриватели на космически тела и апарати, с процеса на получаване на електричество чрез използване на енергията на вятъра и водата.

Видяха как се превръща електрическа енергия в звукова и светлинна, както и какво ще се случи, ако приложат определен вид сила върху водата.

Чрез своята фантазия изследваха морското дъно и видяха как се откриват географски ширини с помощта на звездите.Усетиха колко е трудно да се работи, докато си облечен в дълбоководен водолазен костюм и разбраха дали е възможно превозните средства да се движат, ако са с квадратни гуми.

Галерия