Ученици замерят полицаи, искат дълга ваканция

От администрацията ги насочиха към Инспектора по образование на МОН, където да изразят своето несъгласие.

 

За да не стане беля, докато пресичат улиците учениците бяха придружени от общински полицаи.

Два часа по-късно, но два пъти повече като брой, те се върнаха пред общината и продължиха да скандират "Стачка, стамка". Тълпата ревеше. А от по задните редици мятаха химикали и топки хартия по полицаите, които пристигнаха навреме и образуваха жива верига пред общината. Малко, след като изпълниха площад "Атанас Сиреков" пред сградата от там излезе кметът Димитър Николов с написан на ръка надпис: "Обичаме ви". "И като издействате ваканцията си, уредете и на мен още един ден отпуска", каза им той.

Оказа се, че повечето от учениците, които се включиха в протеста са от Механотехникума. Организирали се спонтанно само с една цел - ваканцията им да е до 10 януари, а не до 3 януари. "Щом учителите могат да стачкуват, значи и ние можем. Какво значение има, че не го правим по правилата", бяха категорични те. Никой от присъстващите на т.нар. стачка не го беше грижа за натрупаните неизвинени отсъствия. "Личната лекарка ще ми даде после медицинско, за да ги извиня", бе повече от уверен тийнейджър.

След като покрещяха половин час, тълпата се разпръсна. А в общината взеха да пишат писмо от тяхно име до Министерството на образованието с искане да не скъсява ваканцията им.

Становището с исканията на протестиращите бургаски ученици до министъра на образованието Сергей Игнатов гласи следното: "Уважаеми господин министър, Ние, бургаските ученици, настояваме за полагащата ни се зимна ваканция до 10 януари 2011 година. Смятаме, че в момента са нарушени правата ни и затова Ви молим да се съобразите с нашите справедливи искания. Гласът на бургаските ученици заслужава да бъде чут! Очакваме положителното Ви решение на поставения въпрос в най-кратки срокове".

Писмото на бургаските ученици ще бъде предадено от кмета на Бургас Димитър Николов на министъра на образованието Сергей Игнатов.