Срещата се проведе в кабинета на кмета на Община Бургас Димитър Николов. Снимка Официална страница на Димитър Николов

Срещата се проведе в кабинета на кмета на Община Бургас Димитър Николов. Снимка Официална страница на Димитър Николов

Учениците от бургаската Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище, ще се подготвят на ферибот и на борда на общинския кораб "Анастасия". Възможностите за това бяха обсъдени на среща на кмета на Община Бургас Димитър Николов с директора на гимназията Христина Жабова. Не нея присъстваха зам.-кмета по образование в Общината Йорданка Ананиева и представители на Настоятелството в училището.

От 1-ви септември 2019 година гимназията стана общинска. От тази дата държавната собственост премина за стопанисване в ръцете на местната администрация. Заповедта бе издадена от министъра на образованието Красимир Вълчев след искане от страна на Общината, което бе подкрепено с решение на Общинския съвет от 25-ти юни м.г.

"Полагаме много усилия, не само да върнем славата на морското ни училище, но и да въведем актуални специалности, както и нови форми за обучение. Гимназията по морско корабоплаване и риболов вече е общинска и още тази година ще бъде оборудвана с нови работилници и противопожарен тренажор. Те ще осигурят на бъдещите моряци практическото обучение по поддръжка и ремонт на корабните машини и механизми, работа с корабния такелаж и тренировки по обезвреждане на аварийно възникнали пожарни ситуации", написа на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов.

Предстои да бъде ремонтирана сградата на общежитието, за да бъдат привлечени ученици и от другите общини.

Предстои учебната програма на бъдещите моряци ще бъде осъвременена с теоретична и практическа подготовка и получаване на сертификат за степен "Рулеви" и за "Моторист", а след година стаж и за квалифициран "Моряк палуба" и квалифициран "Моряк машина". В момента възпитаниците на Морското училище се обучават в специалностите "Корабни машини и механизми", "Корабоводене - морско" и "Митническа и данъчна администрация".