В училище ще останат само учениците до V клас. Снимка Архив Черноморие-бг

В училище ще останат само учениците до V клас. Снимка Архив Черноморие-бг

Учениците от VI до XII клас в учебните заведения на територията на област Бургас ще се обучават дистанционно от 12-ти ноември до 25-ти ноември включително. Това решиха членовете на Областния кризисен щаб след заседание днес. В него участват представители на всички 13 общини в областта, на Регионалната здравна инспекция, началникът на Регионално управление образование Виолета Илиева и здравни експерти.

Те трябваше да се върнат в училище след изтичане на двуседмичния срок за преминаване в дистанционна форма на обучение (от 29-ти октомври до 12-ти ноември б.р.), който бе регламентиран със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

На този етап учениците от I до V клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. В тази възраст е задължително децата, ако са у дома, да бъдат заедно с възрастен - родител, баба или дядо. Заради невъзможността на родителите, които изчерпаха отпуските си по време на извънредната ситуация от март до май, в Щаба решиха децата да продължат да посещават училище.

При регистрирана заболеваемост от над 20 % директорите на училища могат да поискат към онлайн обучение да преминат и най-малките.

Децата и учениците до 18-годишна възраст ще могат да посещават молове само с придружител. За спазването на мярката ще следят екипи от Областна дирекция на МВР. По данни на полицията наложените ограничения в заведенията за хранене – дистанция между масите, носенето на предпазни средства и времевата рамка на работа се спазват. Проверките продължават.