Учениците и техните учители проведоха втората си планирана мобилност в град Айрола, Италия. Снимки ПГМЕЕ

Учениците и техните учители проведоха втората си планирана мобилност в град Айрола, Италия. Снимки ПГМЕЕ

Учениците от бургаската ПГМЕЕ представиха делото на Васил Левски в рамките на гостуването си в Италия. То стана факт по проект "DIGISTORIES OF GENERATION Z" на програма "Еразъм+", в който бургаското училище е партньор. В периода 21-25 февруари 2022 г., екип на ПГМЕЕ, състоящ се от учениците  Ивайло Костов - 11 "и" клас, Ивайла Върбанова - 10 "и" клас, Стефан Димитров и Станислав Каишев от 10 "а" клас с ръководители  Стефка Чавдарова, Надя Г. Николова и Татяна Ботева. Учениците и техните учители проведоха втората си планирана мобилност в град Айрола, Италия. Домакин бе училището "IIS Alessandro Lombardi".

Изпълнявайки дейностите по проекта, се приближихме с още една стъпка към основната цел – усъвършенстване на дигиталните умения на учениците, едновременно с подобряване на социалните им компетентности и възпитаване на толерантност и уважение към различните етноси и култура. По този начин проектът подкрепя междукултурния диалог и продължава усилията си да приобщи младежите към единството на националната и европейска култура. Ученици от партньорските училища на Ирландия, Италия, Турция, България, Испания и Румъния работят заедно по този проект за популяризиране на европейското културно наследство чрез споделяне на моменти от националната култура, обичаи и герои.

Значимостта на тази цел бе засвидетелствана със специалното приветствие на кмета на италианското градче, който поздрави участниците в проекта и им раздаде малки подаръци, свързани с местната история и култура.

Темата, по която се осъществиха работните дейности бе "Дигитални истории на моята култура". Тази тема се оказа много подходяща в актуалните си измерения  и ангажира интереса и вниманието на всички участници. Те презентираха своите разработки, свързани с националните герои на всяка страна, значими и за съвременното поколение с личния си пример. Учениците от нашия екип  с гордост представиха  забележителностите на града ни и делото и героизма на националния ни герой Васил Левски.

Мобилността бе допълнена и с културна програма. Впечатляващи бяха организираните посещения в музея Telecola, Airola, Археологическия музей на Монтесаркио, град Беневенто, руините на Помпей и запознаване със забележителностите на град Неапол. Уникално преживяване предложи посещението в кралския дворец на град Казерта, с пищната си архитектура и  интериор, както и с  красивите си градини.

Всички ученици изградиха запомнящи се приятелства и съхраниха в сърцата си незабравими ценни спомени.