Дамян Георгиев донесе първата купа на своята гимназия. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Дамян Георгиев донесе първата купа на своята гимназия. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Дамян Георгиев - ученик от XII "ж" клас на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" спечели Кулинарната купа на България. Той се класира на първо в категория "Млад готвач" в Националното състезание за "Кулинарната Купа на България - 2023", което се проведе в "Интер експо център" в София.

Състезанието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), член на Световната асоциация на готварските общества (WACS), чиито цели и работа са подчинени за покриване на високите критерии и стойности на Световната асоциация.

Кулинарната купа се проведе в два кръга. В първия всеки състезател трябваше да приготви вариации на предястие - "Топло кьополу" и основно - "Пиле лютика". От 22 ученици професионалното жури селектира за втори кръг 8 от тях като стриктно съблюдаваше правилата на WACS. Във втория - финален кръг задължителните продукти се изтеглиха от черна кутия 15 минути преди старта на състезанието и за това време участниците трябваше да решат, какво ще приготвят за презентиране от свинско филе, ориз, манатарки, чушки и зеленчуци. Времето за работа се намали на половина и в рамките на определения 1 час само бургаският състезател успя да издаде предястие - ризото с печени пиперки, орехи и прах от маслини и основно ястие - карамелизирано свинско филе, с крем от манатарка и пикантни зеленчуци.

По време на своето безупречно представяне Дамян Георгиев демонстрира виртуозните си кулинарни умения -  прецизност, бързина, техника, отличен вкус и изискана презентация. След оспорваната надпревара гимназистът бе удостоен с "Кулинарната купа на България 2023" и златен медал за първото място

Гимназията се явява за първи път в своята 64-годишна история на престижния кулинарен турнир и се представи по най-добрия начин.

Галерия