Десет преподаватели са номинирани и ще получат грамоти, каза Виолета Илиева (вдясно). Снимка Архив Черноморие-Бг

Десет преподаватели са номинирани и ще получат грамоти, каза Виолета Илиева (вдясно). Снимка Архив Черноморие-Бг

Учител от Бургас е тазгодишният носител на наградата "Даскал Ботьо Петков", която се присъжда в навечерието на Деня на народните будители от фондация "Христо Ботев". Отличието се присъжда на заслужили учители и тази година ще бъде дадено за 20-ти път. Отличените са в сферата на хуманитарните науки - литература, история, география.

По традиция всяка година носителят на националната награда се определя от номинираните преподаватели в една област. Тази година това е област Бургас. "Директорите на училищата от региона имаха възможност да изпратят предложенията за носител на наградата. Те се избират по определени критерии. Важното е учителят да има спечелени национални отличия, както и представянето на неговите ученици на състезания и олимпиади", каза пред "Черноморие" Виолета Илиева - шеф на Регионално управление на образованието в Бургас.

Десет учители от учебни заведения в община Бургас ще получат грамота от председателя на фондацията Боян Ботйов. Голямата награда - грамота и плакет с образа на Ботьо Петков ще получи един от номинираните преподаватели. Наградите ще бъдат връчени днес от 14.00 часа на тържествена церемония в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" на улица "Булаир" №10.