Учителите дават всичко от себе си, за да бъдат полезни, както на учениците, така и на своите колеги, каза директорът на гимназията Силвия Пехливанова. Снимка Архив Черноморие-бг

Учителите дават всичко от себе си, за да бъдат полезни, както на учениците, така и на своите колеги, каза директорът на гимназията Силвия Пехливанова. Снимка Архив Черноморие-бг

Учителите от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" се включват активно в Националната електронна библиотека за учители, създадена от Министерството на образованието и науката с цел да осигури богата база данни с учебни материали, които да бъдатв помощ на  учителите  при провеждане на обучението в електронна среда.

Всички учители, които желаят, могат да участват със свои разработки и презентации, които да споделят със своите колеги от цялата страна. Докато по общообразователните предмети се намират много и най-разнообразни учебни материали, не такова е положението с обучението по предметите от професионална подготовка по различните специалности. Учителите по тези предмети допълнително се затрудняват в избора на учебни материали, защото по много от специалностите няма издадени учебници, а само учебни помагала. Всичко това ангажира прекалено много време на учителя в най-точния подбор на учебни материали, с които да предаде учебното съдържание по професионална подготовка.

Водени от желание за добро сътрудничество част от учителите от училището по професионална подготовка и по другите предмети от общообразователната подготовка решават и се включват активно в Националната електронна библиотека и споделят своя труд.

"Учителите дават всичко от себе си, за да бъдат полезни, както на учениците, така и на своите колеги", каза пред "Черноморие" директорът на гимназията Силвия Пехливанова. В настоящия момент и при сегашните условия на провеждане на учебния процес в училището е по-трудно да се изпълни учебната практика по професията. Това провокира учителите да наблегнат на теоретичната й част и чрез кратки видеа  и презентации да покажат и обсъдят със своите ученици практическите умения, които те трябва да изградят и усъвършенстват в реална работна среда. Освен учителите по професионална подготовка в споделянето на авторски материали се включват и учителите по различни предмети от общообразователната подготовка – по български език и литература, чужди езици, история и цивилизация, и др.

"В момента обсъждаме възможността учителите по практика по професията да подготвят кратки видео уроци по теми от провежданите практики, които също да споделят с колегите и учениците си. Това, обаче, изисква време и съответните умения, както за приготвянето на отделните ястия, така и компютърни умения да се изработи самия видео материал. Тъй като сме добър екип, смятам, че ще успеем да се справим и с това предизвикателство", допълни още директорът на гимназията.

Стартът на обучението в електронна среда бе силен и посрещнат с истински интерес и еуфорично желание от учениците, които и без това прекарват голяма част от времето си в интернет пространството и социалните мрежи. Всичко това улесни плавния старт на самото обучение, което с течение на времето показва на учениците, че този тип обучение поставя много по – големи изисквания към тях и тяхната подготовка и участие в дистанционните учебни часове. Въпреки натоварването, повечето от тях смятат, че този начин на обучение им допада повече, като в същото време  признават, че им липсват ежедневния  физически контакт и срещите със съучениците им  в училище.

Учителите също много бързо трябваше да се мобилизират, организират и стартират обучението, като в същото време положиха максимални усилия да развиват компютърните си умения „в движение“, с ясното убеждение, че положения от тях труд допринася за общия успех на всички български учители и българското образование в тази нова „виртуална реалност“.