Извънредната ситуация се удължава с още един месец. Снимка Черноморие-бг

Извънредната ситуация се удължава с още един месец. Снимка Черноморие-бг

Правителството ще удължи епидемичната обстановка до 31 май, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на работна среща с представители на туристическия бранш, на която бяха обсъдени мерките за предстоящия нов летен сезон, така че да бъде проведен успешно и България да бъде конкурентна дестинация.

Ще бъдат осигурени предвидимост  за туристическия бранш и ясни правила за влизането на туристите в България. Вече е започнало ваксинирането на работещите в сферата на туризма. "Ще направим всичко възможно туристите да се чувстват добре в България", категоричен беше министър-председателят.

Вицепремиерът Марияна Николова обяви, че са приети единните правила за туристическия сезон. Същевременно стартира и рекламна кампания, фокусирана към приоритетните пазари, така че страната ни да има максимално успешен сезон.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че още преди месец бе проведена среща с представителите на туристическия бранш по темата за откриването на летния сезон, на която бяха поети два ангажимента. "Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон", заяви Ангелов и добави, че на заседанието на Министерския съвет утре ще бъде предложено решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас до 31 май

"След като удължим извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина", подчерта Ангелов. Първият начин ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията на съответния гражданин е завършена с ваксина, която е призната от Световната здравна организация. "Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина, руската ваксина", изброи министър Ангелов. Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен PCR тест или с антигенен тест. "Конкретно за антигенните тестове има списък на ЕС, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност", уточни здравният министър. Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на COVID-19 в последните 6 месеца.

"Вторият ангажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма", каза още здравният министър и информира, че ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече е започнала, подготвя се процесът и в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май. "Така ще осигурим безопасна работа на всички служители по Черноморието и в страната", категоричен бе Ангелов.