Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките, каза министър Ананиев. Снимка БГНЕС

Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките, каза министър Ананиев. Снимка БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена до края на месеца, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на специален брифинг с членове на Национални оперативен щаб за борба с корона вируса. "Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с две седмици, до края на юли. Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион", каза още Ананиев.

Той посочи, че се препоръчва на базата на критичен анализ на ситуацията, да се намалят до минимум масовите мероприятия. "През последните седмици забелязваме силно разпространение на вируса при масови мероприятия", заяви здравният министър. По думите му засега не се планира прилагане на нови ограничителни мерки в национален мащаб, но здравното министерство ще наблюдава ситуацията и при необходимост може да вземе решение за нови ограничения.

"Български екип проучва възможно лекарство срещу COVID - 19", уточни Ананиев. От щаба посочиха, че клиничните изпитания с въпросния медикамент, наречен "Ивермектин", са започнали през месец май. Досега той се е използвал срещу паразитни инфекции.

15 случая на корона вирус са регистрирани във варненския футболен клуб "Черно море". Ако се установят подобни огнища и в други клубове ще се обмисли футболните мачове да се играят без публика.

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посочи, че в момента има 35 щама на коронавируса, като 33 от тях са мутирали и са станали "по-прилепчиви". А в същото време няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб. Той подчерта, че единственото доказателство за това, че даден пациент няма коронавирус е двоен PCR тест. Това, че човек е заразен, дори да не е болен, означава, че той отделя вируса и може да заразява.

При положителен и отрицателен PCR тест се приема резултатът от положителния, тъй като отрицателният резултат може да е следствие недобре взет материал или лошо съхраняване и транспортиране на пробата.

"Няма как изчистен от инфекцията човек, да даде фалшив положителен резултат, тъй като РНК на вируса изчезва от тялото в рамките на часове", поясни Кантарджиев.

Председателят на Националния оперативен щаб, генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, посочи, че към момента няма официално одобрено лекарство за COVID - 19 , нито от СЗО, нито от ЕС и САЩ. Медикаменти като "Ремдесивир" и "Хлорохин" са позволени като спомагателни средства за лечението на заболяването.