Градините и учебните заведения в Германия остават затворени. Снимка Десислава Георгиева

Градините и учебните заведения в Германия остават затворени. Снимка Десислава Георгиева

Удължават извънредното положение във Федерална Република Германия до 14-ти февруари. Въвеждат се по-строги мерки касаещи ограничаване на контактите. Училищата и детските градини ще останат затворени.

Едно от новите условия е при пазаруване в магазините и при пътуване с обществения транспорт да се носи задължителното висок клас маски - FFP2 или KN95. Те са по-скъпи от обикновените маски. Работата от вкъщи трябва да бъде застъпена максимално. Работодателите трябва да дадат възможност на своите служители да работят от вкъщи навсякъде, където това е възможно - до 15-ти март. Ресторантите и другите заведения за обществено хранене остават затворени, както и театри, музеи, фитнес зали и повечето магазини - ще работят само тези, които предлагат основни продукти.

Предварително обсъжданите по-строги мерки като въвеждане на вечерен час, ограничаване на придвижванията в определен радиус или граничен контрол спрямо съседните държави не са били приети. Остават ограниченията за частните контакти - едно домакинство може да общува максимум още един човек, а в регионите, в които броят на случаите е висок, биха могли да бъдат разпоредени и ограничения за движението.

Вирусолози критикуваха решението на канцлерката Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции, че и тези мерки няма да доведат до рязък спад в случаите, позовавайки се на опита на съседните държави.

В Германия броят на регистрираните положителни случаи на корона вирус вече достигна цифрата 2 071 473 души. Активните случаи към днешна дата са 306 029. За изминалото денонощие новозаразените са 12 159 души. Оздравелите вече са 1 741 800, а починалите са - 49 244.

Считано от 11-ти януари тази година при влизането на цялата територия на Федерална Ребулика Германия от рисков регион (в т.ч. България), заедно с 10-дневната задължителна карантина, се въвежда и задължително представяне на отрицателен PCR тест при пристигане. Задължителният тест може да се извърши в рамките на 48 часа преди влизането в Германия или чрез тестване непосредствено след пристигането.

Задължителната карантина може да се прекрати най-рано на 5-тия ден, след като се направи на място в Германия допълнителен тест за COVID-19, по указания на местните власти.

Карантинната наредба влиза в сила от 11 януари 2021 г. и ще важи за територията на цялата страна в съответсвие с изискванията на всяка федерална провинция.