Решението е взето на заседание на Регионалния щаб. Снимка Областна управа Бургас

Решението е взето на заседание на Регионалния щаб. Снимка Областна управа Бургас

Удължиха срока на грипната епидемия в област Бургас до 6-ти февруари, включително. Решението е взето на заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни, което се проведе днес. По данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас през последните седем дни се отчита рязко завишаване на заболяемостта – 241,24%00. Към настоящия момент броят на заболелите е 484. Най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 5-14 г. /944,21%00/ и 0-4 г. /667,45%00/. Най-ниска остава заболяемостта при групата 30-64 г. - 80,27%00.

На база тази информация и с цел ограничаване разпространението на грип и остри респираторни заболявания Регионалният щаб взе решение, че от 1-ви до 6-ти февруари включително се преустановяват присъствените учебни занятия. Реално учениците ще имат три дни грипна ваканция, защото от 3-ти до 5-ти февруари включително те са в междусрочна ваканция. Така напрактика ваканцията ще им се удължи с три дни. 

В сила остават въведените противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

На 5-ти февруари Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.