Срокът на годност на ваксините на Янсен беше удължен преди три седмици

Срокът на годност на ваксините на Янсен беше удължен преди три седмици

"Всички ваксини се прилагат в срока им на годност, описан в кратката характеристика на продукта. Очакваме следващите седмици да бъде удължен срокът на годност на ваксината на "Модерна", а преди три седмици беше удължен срокът на годност на ваксината на "Янсен", заяви директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

През септември беше удължен срока на ваксината на "Пфайзер".

С един подпис ЕМА удължи с 3 месеца срока на ваксината на Пфайзер

"В държави с ниско ваксинационно покритие, като България и Румъния, могат да бъдат генерирани нови варианти на коронавируса", смята Богдан Кирилов. 

Над 3 млн. и 200 хил. са поставените дози ваксини у нас към момента, като със завършен ваксинационен цикъл са повече от 1 млн. 720 хил. души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина. Около 75 000 са с поставените бустерни дози.

Разрешените за употреба ваксини в ЕС продължават да показват много висока ефикасност по отношение на хоспитализациите, тежко протичане на коронавирусната инфекция и смъртността.

"Очаква се в края на тази година или началото на следващата да бъде издадено разрешение за употреба на лекарства срещу COVID-19", информира още Кирилов.