Трафикът по магистрала Тракия в неделя е в посока София. Снимка Авторът

Трафикът по магистрала Тракия в неделя е в посока София. Снимка Авторът

Уикенд туризмът дава резултати по южното Черноморие. Колони от автомобили с всякакви регистрации се образуваха в неделя в късния следобед по магистрала "Тракия" в посока София. Десетки българи се прибираха по родните си места, след като са плажували през почивните дни в Бургас и в градовете на север и на юг от областния център. Някои са били по морето и за по-дълго време.

През последните няколко години се появи тенденция уикенд туризъм. Тя се практикува основно от жители на София, които напускат столицата още в ранните часове в петък и се отправят посока - морето. Част от тях се прибират обратно в късния следобед в неделя или в ранните часове в понеделник. Една не малка част от тях имат каравани, които са поставени на различни места по юожното Черноморие, най-вече на територията на община Созопол и община Царево, и използват всеки свободен момент, за да се отправят натам. А тези, чиято работа позволява, работят дистанционно от изнесение си офис на брега на морето.

Заради пандемията от COVID - 19 и това, че мнозина използваха отпуските си по време на извънредното положение това лято ще разчитат на дълги уикенди, за да почиват. Обикновено се съчетават дните от петък до неделя, а по-дългия уикенд стига до понеделник.

Община Бургас насърчава уикенд туристите със специални събития, които е планирала до края на сезона. Всеки уикенд темата е различна и е насочена към всякаква аудитория - от най-малките до най-големите.

Тази седмица се задава поредният тематичен уикенд в Бургас - от 17-ти до 19-ти юли, който ще мине под музикална вълна. Програмата на джаз уикенда може да видите тук

Първите данни за броя реализирани нощувки от страна на Националния статистически институт тепърва предстои да излязат.