Денят на независимостта бе отбелязан с концерт на открита сцена Охлюва

Денят на независимостта бе отбелязан с концерт на открита сцена Охлюва

Украинската диаспора в Бургас отбеляза Деня на независимостта на Украйна. В морската градина прозвучаха химните на Украйна и България, а израстващите в Бургас млади украински таланти завладяха публиката с прекрасните си изпълнения. Концертът бе организиран от Почетното консулство на Украйна в Бургас и Сдружението на украинските организации "Мати Украйна".

"Преди 30 години, с подписването на декларацията на Върховната Рада, Украйна получи своята независимост, а украинският народ – правото на самоопределение. Страната направи своя европейски избор, а България подкрепя всяка нейна инициатива в евроатлантическите й стремежи. Интензивно се развиват културните и историческите връзки между двете страни, но най-голямата връзка сте вие -  хората, избрали  да живеят и да работят тук", обърна се към многобройната украинска общност в града почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.

"Българо-украинските отношения продължават да се развиват, въпреки ковид пандемията. До 2019 г. стокообротът между двете страни ежегодно е нараствал с 10%, за което голяма заслуга има и бургаски регион, където се намира най-голямата украинска инвестиция в България - металургичният комбинат. Но най-значимо украинците присъстват в туризма, където заемат изключително голям дял. Над 60% от работещите в българския туризъм са украинци – млади хора, предимно студенти и досега  няма нито едно оплакване от работодатели в тази сфера", подчерта Димитър Караненов.

В Бургас постоянно живеят близо 400 украинци. "Това е активна група от хора, които са интегрирани в града, желаят да се чувстват украинци и българи, но най-вече бургазлии. Именно те поддържат традиционните връзки между нашите два славянски народа, представят страната си, своите традиции и обичаи. Програмата им е изключително наситена, отбелязват всички годишнини и национални празници, вписват се в културния календар на града, за което  получават подкрепата на Община Бургас",  каза почетният консул.

През това лято с различни прояви и концерти с участието на професионални изпълнители бяха отбелязани Дните на украинската култура в Бургас. По-късно те гостуваха и в Сарафово, Созопол, Приморско.

За активната подкрепа, която оказва на украинската общност и за цялостната си работа по развитието на отношенията между българи и украинци в Бургас почетният консул Димитър Караненов получи високо отличие  от Сдружението на украинските организации "Мати Украйна" - медал за заслуги. Отличието бе връчено по време на тържествения концерт по случай Деня на независимостта на Украйна.

Галерия