Уличните музиканти са обичайна гледка за всички големи европейски градове и курорти

Уличните музиканти са обичайна гледка за всички големи европейски градове и курорти

Улични музиканти от България, Украйна, Испания, Турция и Франция се събират на учредителен конгрес в Бургас. Той ще се проведе на 14-ти август, събота, от 21.00 часа в заведение в морския град. Инициативата е на улични музиканти, които свирят през този летен сезон по улиците на Бургас, Черноморието и цяла България. Тя е подкрепена от 32-ма музиканти, танцьори и художници от специфичния бранш, но и от местни артисти.

На учредителното събрание ще бъде създадена неправителствена организация, която да генерира творчески идеи и да контактува с местните и държавните власти, доколкото това е продиктувано от интереси на уличните артисти.

Организаторите на събранието са поканили като гости кмета на Бургас Димитър Николов и представители на неговия екип, кметовете на Карнобат Георги Димитров, на Несебър Николай Димитров и на Созопол - Тихомир Янакиев, както и някои от депутатите от Втори многомандатен избирателен район - Бургас - Любен Дилов - син, Петър Кънев, Ивайло Вълчев, Християна Тодорова, Ивайло Мирчев, и други.

Артистите заявиха, че ще отправят и конкретни искания към настоящия, временен и към бъдещия министър на културата - или да дава пари за развитието на стрийт културата, или да даде оставката си. 

Галерия