Новото отделение бе официално открито днес. Снимки Лина Главинова

Новото отделение бе официално открито днес. Снимки Лина Главинова

УМБАЛ "Дева Мария" увеличи отделенията си с още едно и така техният брой става 13. Новата придобивка е Отделение по медицинска онкология, която се намира на втория етаж на ДКЦ "Свети Георги Победоносец". То бе официално открито днес, а лентата прерязаха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Бургас Димитър Николов и собственикът на здравното заведение Семир Абумелих.

"Няма да бъдем в жестока конкуренция с Комплексния онкологичен център, а ще си бъдем в помощ, за да остават пациентите да се лекуват в Бургас", каза при откриването д-р Даниела Георгиева - управител на УМБАЛ "Дева Мария". 20 000 са онкоболните в областта. Черната статистика на Националния раков регистър нарежда Бургас на едно от първите места от броя заболели.

В новото отделение ще работи екип от професионалисти начело с д-р Филип Маринов. "Идеята на проекта е да предоставим достъпна, навременна и качествена онкологична помощ. Желанието ми е отделението да бъде сравнимо с най-добрите онкологични клиники в София", каза д-р Маринов, който е приел покана на Семир Абумелих да дойде от столицата, за да оглави екипа тук.

"Това отделение е смела крачка от страна на Семир и аз му пожелавам успех", каза кметът Димитър Николов.

"Все повече добри специалисти да упражняват професията си тук", пожела областният управител Вълчо Чолаков и подари няколко книги на български автори за библиотеката на отделението.

"Дай Боже да няма пациенти тук. Ще отделим специални грижи за психиката на хората, които ще се лекуват тук. Книгите, които те ще намерят в библиотеката ни ще бъдат оставени от пациенти, които са се лекували преди тях. Така едни на други ще си предават борбения си дух", каза Семир Абумелих.

Преди 17 години, когато отваря врати медицински център "Света София", там работят седем души. Сега екипът на центъра и на УМБАЛ "Дева Мария" наброява 476 души. 70% оттях не са от Бургас. "Привлякох тези специалисти тук и така гарантирам качество на услугата, която пациентите откриват при нас. Тези хора останаха в Бургас заедно със семействата си", допълни Семир Абумелих.

През 2018 година той ще разшири дейността на университетската си болница.

Галерия