Официалният представител на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Снимка кметсво Свети Влас

Официалният представител на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Снимка кметсво Свети Влас

"УНИЦЕФ България" съвместно с фонд "Добро" ще предоставят на български и украински деца, които се обучават в Свети Влас образователни материали, пособия за учебната дейност, спортни екипировки и принадлежности. Те ще бъдат доставени вероятно в края на този месец за децата в детската градина и училището в града. Това съобщи в Свети Влас официалният представител на УНИЦЕФ за България г-жа Кристина де Бройн по време на среща с кмета на курортния град Иван Николов.

"Знаем, че украински бежанци са пристигнали в Свети Влас, часове след началото на военните действия там. Впечатляваща е вашата доброжелателност, вашата помощ, гостоприемност към тези хора още от първите дни потърсили подслон тук. Освен това искам да ви поздравя за вашата силна лидерска роля, с която успявате да осигурите грижа и подкрепа за всички уязвими деца, от различни етноси, което е похвално, и мога да кажа, че това не важи за всички селища", каза Кристина де Бройн. Тя посочи, че това, което прави кметството в Свети Влас е изключително полезно за възстановяването на децата от преживения стрес заради военния конфликт и разселването.

Бройн коментира, че на 24 февруари ще се навърши една година от началото на войната в Украйна. "Когато тя започна, всички мислихме, че прииждащите бежанци, които търсиха спасение ще останат два-три месеца. За съжаление обаче няма никакъв изглед войната да спре скоро. Така, че ние трябва да мислим заедно, обединени, и да ангажираме и други партньори в нашата кампания в помощ на обучението и на по-малките, и на тези в училищно образование. Трябва да мислим и какви са възможностите да продължи това сътрудничество, защото никой не знае кога ще приключи войната", заяви Бройн. Тя призова чрез медиите за солидарност и единство.

Кметът на Свети Влас Иван Николов информира, че към момента украинските бежанци в курортния град са приблизително около 2000, сред тях около 250 - 300 са деца. Една част посещават местната детска градина и училище.

"Ще продължим да оказваме подкрепа и да помагаме на украинските деца-бежанци с предоставянето на зали и помещения за техните обучения, спортни занимания и курсове по български език. Целта е да се помогне за интегрирането им", добави Николов.

Люба Батембергска, координатор "Образование" към "УНИЦЕФ България" заяви, че през есента на миналата година 196 деца от семейства в неравностойно положение от Община Несебър са получили учебни материали и раници за училище. 400 интернет карти пък са раздадени от фонд "Добро" на украински деца за да могат да продължат обучението си в онлайн среда.

На срещата присъстваха също Десислава Енчева, програмен директор на "Услуги в общността" към "УНИЦЕФ България" и представител на фонд "Добро".