Общият брой на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 20 000, ранените са над 70 000

Общият брой на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 20 000, ранените са над 70 000

"УНИЦЕФ България" започва кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Хиляди деца и семейства остават в риск и имат спешна нужда от подкрепа. "УНИЦЕФ" работи на терен заедно с партньори и в двете държави, за да осигури на уязвимите деца зимни дрехи, чиста питейна вода, закрила и психосоциална подкрепа.

По линия на закрила на децата УНИЦЕФ работи по идентифицирането на разделени от семействата си и непридружени деца и последващото им събиране със семейството, както и осигуряването на психосоциална подкрепа, тъй като много от децата най-вероятно са преживели силна травма от земетресението.

Всеки може да подкрепи усилията на "УНИЦЕФ", като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и дари 5 лева еднократно. ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. Дарения се приемат и по банковата сметка на УНИЦЕФ България – IBAN: BG34RZBB91551065034919, с основание: Дарение – земетресение.

"Мащабите и последствията от бедствието са съкрушителни. "УНИЦЕФ" работи денонощно, за да осигури животоспасяваща подкрепа на децата и семействата в Турция и Сирия, засегнати от земетресенията“, заяви Кристина де Бройн, представител на "УНИЦЕФ в България". "С помощта на дарители "УНИЦЕФ" може да подкрепи децата и семействата, когато имат най-силна нужда от това", допълни тя.

Общият брой на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 20 000, ранените са над 70 000.

В Турция земетресенията засегнаха около 13,5 милиона души в 10 провинции, като повече от една трета от тях са деца. Над 6400 сгради са разрушени, засегнати са болници, училища и друга критично важна инфраструктура. В Турция УНИЦЕФ координира с турското правителство и Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации работата по възникналите нужди, свързани с по-широкия хуманитарен отговор. Най-големият приоритет е да се гарантира, че засегнатите деца и семейства получават подкрепата, от която отчаяно се нуждаят.

"УНИЦЕФ" работи с Министерството на семейството и социалните услуги на Турция, за да гарантира закрилата на децата от засегнатите провинции, и вече е евакуирал на безопасно място стотици деца, живеещи в домове за деца и други институции. "УНИЦЕФ" подкрепя правителството и при доставянето на топли зимни дрехи и одеяла за хиляди деца и бебета, хигиенни материали за семействата, останали без дом, и комплекти за майки и бебета.

В Сирия "УНИЦЕФ" вече осигури вода и хигиенни материали за 12 000 души. Хиляди семейства останаха без подслон през зимата при минусови температури и чести валежи от сняг или дъжд. Семейства с деца спят на улицата, в молове, училища, джамии, автогари, под мостове или пък остават под открито небе, тъй като ги е страх да се приберат у дома. Стотици сгради са разрушени частично или напълно, а стотици семейства са в капана на развалините. Един от най-големите приоритети за "УНИЦЕФ" е осигуряването на достъп до чиста питейна вода и хигиенни условия на засегнатите деца и семейства, което е от особена важност за предотвратяването на заболявания в първите дни от хуманитарната криза.

Осигуряването на достъп до храна и образование за най-уязвимите деца също е ключов приоритет.

Говорителят на "УНИЦЕФ" Джеймс Елдър описва като изключително тежка ситуацията на място в северозападна Сирия след повече от 10 години конфликт. Елдър също така подчерта, че помощта не може да се политизира, и призова международната общност да прояви солидарност и подкрепа.

"Това е икономическа криза. Имаше 11 години война. Инфраструктурата е разрушена, училищата са разрушени, домовете са разрушени. Епидемия от холера застрашава хората, които трябва да оцеляват при минусови температури. След това в четири часа сутринта в понеделник се случва това земетресение. Това е неописуемо за хората там и затова е толкова важно да се направи всичко, за да се достигне до тях. В продължение на десетилетие "УНИЦЕФ" има доверени партньори в тези райони, с които продължаваме да работим, въпреки че трябва да се направи още много".