Информационни срещи ще има и в Бургас, Добрич, София. Снимка Архив Черноморие-бг

Информационни срещи ще има и в Бургас, Добрич, София. Снимка Архив Черноморие-бг

Представители на "Уницеф" ще разясняват на украинците у нас как да запишат децата си на училище. Първата информационна среща ще се проведе на 12-ти август в Златни пясъци. Инициативата е в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Министерството на образованието и науката, Фондация за достъп до права, "Астра Форум", Българския червен кръст и фондация "За доброто".

Юристи, образователни и здравни експерти ще предоставят актуална информация за записването в училище и здравните изисквания. Ще има възможност украинските семейства да зададат своите въпроси, а срещите ще бъдат предавани и онлайн. Целта е информацията да помогне на родителите да се запознаят подробно с българската образователна система, да направят информиран избор и да са наясно със стъпките, които трябва да предприемат.

Записването в българско училище или детска градина ще даде възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите връстници в България, да се развиват и да получат допълнителна подкрепа в училищна среда.

През август такива информационни сесии ще се проведат в областите Варна, Бургас, Добрич и София като част от информационната кампания на "Уницеф" и партньорите им "Добре дошли в училище". Целта е да се достигне до повече от 10 000 бежанци, които да получат информация по време на кампанията.