580 са първокурсниците приети в трите факултета по бакалавърска програма в различните специалности. Снимка УХТ - Пловдив

580 са първокурсниците приети в трите факултета по бакалавърска програма в различните специалности. Снимка УХТ - Пловдив

Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще започне академичната 2020/2021 година присъствено. Тя ще бъде тържествено открита на 5-ти октомври. "Имаме готовност при необходимост да преминем на дистанционно обучение, както завърши втория семестър на миналата година", каза ректорът на университета проф. Пламен Моллов. Ръководството на висшето учебно заведение обсъжда варианти на протичане на обучението в условията на извънредна епидемична обстановка. "Лекциите могат да бъдат провеждани дистанционно. Ще направим така, че максимално да ограничим струпване на много студенти на едно място. Но практиката ще трябва да се извършва на място в университета", допълни доц. Христо Спасов - зам.-ректор по учебната част. Обсъждан е вариантът студентите да бъдат разделени на групи от по 6 души, за да провеждат практическите си занятия в залите на УХТ. След излизане на всяка група ще се извършва дезинфекция на помещението и след това ще влиза следващата.

580 са първокурсниците приети в трите факултета по бакалавърска програма в различните специалности. Те ще се обучават през следващите четири години в редовна и задочна форма. Все още има свободни места за специалностите "Технология и качество на храните", "Технология и дизайн на храни и ароматно - вкусови продукти", както и в "Технология на виното и пивото" - и трите в Технологичния факултет. Документи за кандидастване за незаетите места в бакалавърските програми се приемат в университета.

През последните години по-трудно се реализира приемът за специалностите в Техническия факултет. "Забелязва се тенденция, че при кандидатстването бъдещите студенти не мислят за реализацията си след завършване на университета", допълни доц. Спасов.

От тази седмица започва и приемът в магистърските програми на УХТ.