Филмът имаше своята премиера на фестивала в Кайро през 2020 година. Снимки СФФ

Филмът имаше своята премиера на фестивала в Кайро през 2020 година. Снимки СФФ

Филмът "Уроци по немски" - коопродукция между България и Германия ще се състезава за статуетката "Сребриста чайка" на тазгодишното издание на международния "София филм фест на брега", който ще се проведе от 18-ти до 26-ти март.

По време на прожекцията на филма в зала "Тончо Русев" в Културен дом Бургас (бивш НХК б.р.) гости ще бъдат режисьорът Павел Г. Веснаков и актьорът, изпълняващ главната роля във филма, Юлиан Вергов. Вергов получи наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро през 2020 г., където беше световната премиера на филма. За първи път пред българските зрители копродукцията ще се появи в конкурсната програма на 25-ия "София филм фест".

"Уроци по немски" е първият пълнометражен игрален филм на Павел Г. Веснаков и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола работи като шофьор в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той преосмисля миналото си, за да реши дали може да обърне тази страница и да започне отначало. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Филмът ни запознава с един антигерой – характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита: кога ще спре да опитва?

"Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в "Уроци по немски" се опитва да тръгне", казва режисьорът Павел Веснаков.

Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Оператор и продуцент на филма е Орлин Руевски.

Павел Г. Веснаков е роден в София през 1987 г. Завършва Нов български университет като студент на проф. Георги Дюлгеров. Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с първия си филм "Влакове", Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино.

Третият му късометражен филм "Чест" получи Голямата награда на международния кинофестивал в Клермон-Феран, Наградата за най-добър късометражен филм на фестивала на българското кино "Златна роза" във Варна през 2014 и се състезава за номинация за "Оскар" за най-добър късометражен филм. Следващият му късометражен филм "Зевс" е носител на Голямата награда на кинофестивала в Брест, Франция.

Веснаков е познат на бургаската публика още от 12-ото издание на "София филм фест на брега", когато бе отличен с приз за най-добър късометражен филм от конкурсната програма "Джеймисън" за филма "Чест" и пристигна в Бургас, за да приеме лично наградата си - Златен плакет на областния управител.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели. Медиен партьор е сайт "Черноморие".

Галерия