US посланикът откри мост към ромската махала в Царево

Дипломатът бе на еднодневно посещение в града по покана на кмета, за да се запознае на място с проблемите на ромите и как те се интегрират в обществото.

Посланикът и кметът се разходиха из две махали, където живеят роми. В първата освен цигани живеят и българи и това говори за модела за интеграцията им в обществото. Къщите им са строени още през 80-те години на миналия век, когато Петко Арнаудов е бил кмет (царевският градоночалник трети мандат управлява общината след промените б.а.). Разликата между квартала и "Мандрата" е осезаема. Там няма канализация, къщите са тип колиби и в тях живеят големи фамилии без елементарни условия. Въпреки това те бяха строени на моста в очакване на появата на посланика. Това е първият дипломат на САЩ, който посещава общината. Ромчетата наобиколиха Джеймс Уорлик, кмета Арнаудов и областния управител Константин Гребенаров и почти заучено позираха за снимка с тях. След това обаче се оказа доста трудно да бъдат усмирени децата и да запазят тишина, докато мине официалната част. Посланикът ги поздрави на български и заяви, че: "Мостът е символ на сътрудничеството и интеграцията на ромите в България". Минута след това посегна към ножицата за прерязването на лентата под звуците на мелодията от филма "Светлините на рампата", която прозвуча доста метафорично в този момент. Посещението на Уорлик не мина и без лека заигравка от страна на журналиста Атанас Чобанов, който се появи с огромен портрет на Ленин. На гърба на черно-бялата фотография пишеше на руски: "Вземете си посланика, върнете ни вожда". За отрицателно време обаче и плаката, и Чобанов изчезнаха от моста.

Дори не разбрал за случилото се с усмивка на уста дипломатът закрачи из прахта, за да види как живеят ромите в "Мандрата". Хлапетата го посрещнаха с викове и желание да се плеснат по ръцете, както правят спортистите при победа. И не останаха разочаровани, защото посланика им отвърна на жеста.

"Ромите няма да бъдат интегрирани с един мост, изискват се дълги години работа. За мен беше интересно да видя, къде живеят те и при какви условия. Видях роми, които живеят с българи. Когато прекосихме моста, видях лошите услови на живот. Гражданите трябва да разберат, че това е общност, която не трябва да бъде изолирана, а интегрирана", заяви американският посланик. Според него община Царево заедно с община Каварна дават пример как се работи в тази посока.

Близо 2000 са ромите в община Царево. Най-голям е броят им в административния център - 1 019 души. Оттях 230 са децата и учениците. Работещите роми в община Царево са 156. Ромите с висше образование са 12.

С решение на Общинския съвет в града са отредени 70 терена за изграждане на социални жилища за роми в тяхната махала. В Синеморец са предвидени 30 места с учредено право на строеж.

580 104 лева е похарчила община Царево от капиталовите си разходи за ремонти в квартали с преобладаващо ромско население в периода 2003-2010 година.