Александър Есенин майстори дървените орнаменти за иконите в храма Свети Георги Победоносец. Снимки Авторът

Александър Есенин майстори дървените орнаменти за иконите в храма Свети Георги Победоносец. Снимки Авторът

Александър Есенин - родственик на руския поет Сергей Есенин, е усмихнатият клисар в православната църква "Свети Георги Победоносец" в созополското село Зидарово. Той отключва храма и пали кандилата преди всяка литургия, която отслужба тук отец Стелиян Кунев от православния храм "Света Богородица" в Бургас. Църквата в Зидарово, която е на 167 години, е една от поверените на отец Стелиян, в които той богослужи на големите празници. От години като част от хората, които могат да бъдат видяни в църквата са Александър Есенин и съпругата му - Люба. Като клисар Александър има ангажимент и да бие църковните камбани, а Люба продава църковни свещи и записва имената на миряните, които ще бъдат четени за здраве или помен.

От 11 години Александър Есенин и Люба живеят в Зидарово. Когато решават да се преместят от Подмосковието, обикалят няколко страни. "Бяхме в Мароко. Има много хубаво море там, но хората са различи, релията им е различна от нашата. Бяхме и в Италия. И после дойдохме в България на почивка. Върнахме се отново втори път, за да търсим подходящ дом. Предлагаха ни апартаменти и във Варна, и къде ли не. Съвсем случайно попаднахме в Зидарово. Тук хората са добри. Има планина, а морето и Бургас са много близо", разказа пред репортер на "Черноморие" Александър Есенин.

Всеки, който се запознае с него, не пропуска да го попита за фамилията му и връзката с руския поет Сергей Есенин. Тя идва по линия на бащата на Александър. "Есенин беше забранен по време на съветската власт, заради биографията му", споделя Александър. Стихотворенията на Есенин са публикувани отново през 1966 година, 41 години след неговата смърт.

Освен връзката с поета, Александър Есенин има спомени и с първия космонат Юрий Гагарин. След полета на Гагарин, когато той става световноизвестен и започва да обикаля цялата страна и Европа, Александър го среща съвсем случайно. "Майка ми работеше в един магазин. Аз бях ученик, мисля във втори клас, и бях при нея в магазина. Тогава вратата се отвори и Гагарин влезе. Запознахме се и той ме погали по главата. Но снимка от този момент нямам, тогава фотографията не беше на това ниво", връща спомените си Александър.

Откакто е клисар в църквата в Зидарово, той не спира да изработва дървени орнаменти за иконите в храма. Занимавал се е с дърводелство и в Русия, но там е майсторил скулптури от липа. Тук обаче майстори рамки за иконите основно с бор. Навсякъде в църквата се виждат дървените обкови на Александър.

"Църквата е много хубава. Тук и венчавки има, и кръщенета, и опело. А на Великден храмът беше пълен с хора", допълва Александър Есенин. Последното кръщене тук отец Стелиян Кунев извърши навръх храмовия празник - 6-ти май - празник на свети Георги Победоносец.