На Роженските поляни ще бъде монтиран 111-метров пилон, на който ще се вее българското знаме, а в основата ще бъде монтирана плочата

На Роженските поляни ще бъде монтиран 111-метров пилон, на който ще се вее българското знаме, а в основата ще бъде монтирана плочата

Увековечават стихът на Христо Фотев "Не е измислица морето и щастието съществува" на Роженските поляни. Чрез него област Бургас ще бъде олицетворена на картата на България, която ще бъде изработена от мраморна плоча и ще съдържа 28-те административни области. Плочата ще бъде монтирана на Роженските поляни в Родопите.

Идеята точно чрез този стих Бургаско да бъде включено в плочата е на 11-годишната ученичка Виктория Шопова от V "а" клас на ОУ "Константин Преславски" в Бургас. Това нейно послание с още 139 предложения на общо 47 участници бяха изпратени за участие в конкурса, който Областна администрация организира. Авторитетно жури обсъди всички предложения и единодушно определи, че най-разпознаваемите думи, олицeтворяващи област Бургас, идват от стих на обичания бургаски автор Христо Фотев.

Въпреки ограничението посланието да е поне от седем думи, всеки участник в конкурса успя да синтезира емоцията си за Бургас и региона.

Журито отличи още няколко послания, които Областна администрация ще използва при изготвянето на материали за проекти и реклама. Това са: "Морето целува брега в прегръдката на Странджа" на Красимира Радева Краева, на 54 години от град Бургас; "Балкана целува морето. Кръстопът. Нестинарка събужда слънцето" на Анна Емилова Лазарова, на 45 години от град Горна Оряхово, живее в Бургас от 19 години; "Послушай поезията на Бургас и странджанската песен" на Виктория Петрова Шопова, на 11 години, ученичка в V "а" клас на ОУ "Константин Преславски"; "Южен бряг, мистична Странджа - пристан към света" на Здравко Янакиев Василев, на 45 години от град Приморско.

Всички отличени в конкурса ще получат грамота лично от областния управител Мария Нейкова.

Чрез тази инициатива Областна администрация Бургас се присъедини към националната дарителска кампания "България заслужава!", която е с кауза за изграждане на 111-метров пилон, на който да се извиси българското национално знаме. Кампанията е под патронажа на президента Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения на българи, обединявайки нацията в изграждането на безспорен притегателен център на родолюбието.

Роженските поляни - символ на българщината, са мястото, на което ще бъде монтиран най-високият пилон в Европейския съюз, а националният трибагреник ще се вижда от километри. Избраното послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.