Нито един проект, подаден от Община Айтос, не е одобрен от МРРБ

Нито един проект, подаден от Община Айтос, не е одобрен от МРРБ

Нито един блок в Айтос не е одобрен за саниране. 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лева.

Сред тях обаче няма включен нито един подаден проект от Айтос. За общината са предвдени 30 000 000 лева за саниране на жилищни сгради. На този етап нито един блок не е включен в програмата. 13 от подадените проекти са в резервния списък, а за санирането им по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще са нужни 11 734 929,22.

Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", могат да кандидатстват за финансиране от Етап II. За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Одобрените сгради за участие в този етап на процедурата сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта. Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие и тук са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г. Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.