Нестинарските игри са традиционни за село Българи. Снимка Община Царево

Нестинарските игри са традиционни за село Българи. Снимка Община Царево

В царевското село Българи са в очакване на традиционните нестинарски игри. Тържествата в селото са традиционно на 3-ти и 4-ти юни. През 2009 година нестинарските игри бяха вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Нестинарските игри в огъня винаги се устройват в чест на свети Константин и Елена и се изпълняват в деня на празника. Датата е особено важна за нестинарите, затова традицията да се пали огънят на 3 юни, се спазва от години.
Празникът ще започне на 3-ти юни, понеделник, в 08:00 часа сутринта с камбанен звън. След това ще бъде отслежуна литургия в храма "Св. св. Константин и Елена". Оттам ще бъдат изнесени и иконите на светиите. В 10:00 часа ще започне т.нар. "Обличане" на иконите на "Светците" под звузите на автентична мелодия с тъпан и гайда до Аязмото за ритуално "къпане" и връщане на иконите в "Конака". 
От 13:00 до 20:00 часа ще има прожекция на 3D документален филм "Стъпки в огъня" и откриване на фотоизложба на нестинарски обряд в Посетителски информационен център, която е озаглавена "Пътят на нестинарството".
От 14:30 до 15:00 часа ще бъде запален нестинарския огън и ще бъде изиграно ритуално хоро.

Народни борби, кулинарен базар и фолклорна програма са включени в програмата на празника.
В 21:30 часа ще започне "излизането" с иконите от "Конака", обикаляне на храма и нестинарския танц.
На 4-ти юни, вторник, от 10:00 часа ще тръгне шествие под звуците на традиционните тъпан и гайда с иконите на свети Константин и Елена до Аязмото и Одера.