Ние сме водещ партньор по проекта, който обхваща пет страни, каза Виолета Илиева. Снимки Черноморие-бг

Ние сме водещ партньор по проекта, който обхваща пет страни, каза Виолета Илиева. Снимки Черноморие-бг

Оказва се, че в България са най-строги мерките в училище по време на пандемията. До този извод стигнаха участниците в проекта "Компютърно мислене по време на COVID-19". Той се реализира от Регионално управление на образованието в Бургас, което е водещ партньор по проекта заедно с партньорски организации от Румъния, Турция, Гърция и Испания. Участниците в него се включиха в първата среща, която се провежда в морския град. Проектът се финансира по програма "Еразъм+".

При всички участници в проекта се забелязва известен стрес, заради преминаването към онлайн обучение по време на пандемията. Представителите на турската страна  подчертаха, че има спад в нивото на знания. Заради едногодишното обучение в електронна среда се е наложило да бъдат включени допълнително занятия за децата.

За разлика от България, в Турция не се тестват ученици за COVID-19. Класът излиза в карантина, когато се установят две заразени деца в рамките на два дни. Единствената мярка е била измерване на температурата в началото на учебния ден.

И в Румъния учениците не се тестват в училище. Тестове са им били правени два пъти в седмицата от техните родители. Децата са носели в клас вече направения тест, за да се види отрицателния резултат. В момента там се извършва тестване у дома веднъж в седмицата. "В началото трябваше да създадем контакт с родителите, за да преодолеят децата шока от онлайн обучението", сподели Лоредана Пауни - инспектор по европейски проекти в Инспектора по образование. В първите месеци на пандемията в Румъния се е налагало да се изпращат по пощата убечни материали на децата, които нямат компютри. След това те са били снабдени с таблети, закупени с държавни средства.

"Оказва се, че у нас са били най-строгите мерки прилагани в сферата на образованието. Надявам се, че ротацията на класове ще остане в миналото", каза Виолета Илиева - началник на РУО - Бургас, ръководител на проекта.

По време на срещата в Бургас участниците ще изработят урок по английски език в онлайн среда и преподаването на същия материал в присъствена среда.

Галерия