Спазва се дистанцията от 1,5 метра между хората, които чакат на опашка. Снимки Веселина Рупчева

Спазва се дистанцията от 1,5 метра между хората, които чакат на опашка. Снимки Веселина Рупчева

В германската провинция Бавария животът продължава, въпреки COVID-19 и хората се настройват да живеят по новите правила. "Спазваме си ограниченията и продължаваме напред", споделя бургазлийката Веселина Рупчева, която живее в Нюрнберг.

Постепенно броя на заразените в Германия намалява и страната вече заема осмо място с 180 328 случая на COVID-19. Критично болните са над 1 100, а 42 922 тестове на 1 милион население са направени в страната.

Вече десет седмици "Черноморие" ви информира за ситуацията свързана с коронавируса по света. Какви ограничителни мерки са в сила и кои са отпаднали, научаваме посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

Бавария е най-голямата по площ и най-добре развитата германска провинция, с население над 12,5 млн. души. Столицата е Мюнхен, а Нюрнберг е исторически град, известен със своите красиви сгради и с музея на играчките. Всяка провинция определя какви да са конкретните мерки за ограничаване заразата с коронавирус.

Германия бе една от държавите, която първа заговори за сваляне на ограничителните мерки с цел икономиката на страната колкото се може по-бързо да възвърне предишния си темп на развитие. В момента много от ограниченията, които бяха въведени преди два месеца вече са в миналото.  Сега в Бавария работят магазините, търговските центрове и градският транспорт. Предпазните маски и дистанцията от 1,5 метра са задължителни на закрито. Броя на хората в магазините се ограничава, посредством кошницата, която всеки взима за пазаруване, така се следи за броя на посетителите.

"Отвориха бирените градини, както и останалите заведения с тераси. Също така отпадна карантината за пътувалите в страни от Европейския съюз,  Шенген и Англия. Училищата са отворени частично, само за някои класове - ходят учениците от първи, четвърти, пети и шести клас, както и тези, които догодина завършват (9-ти и 11-ти класове). Очаква се на 15-ти юни да започнат всички училище. За да се намали риска от зараза, всички класове са разделени на две групи, като една седмица  ходят на училище, една учат от вкъщи. Предметите са ограничени до основни: немски, математика и специални предмети”, разказа Веселина.

Все още детските градини и яслите остават затворени за неопределено време. Родителите, които практикуват т.нар. критични професии - лекари, продавачи, обществена дейност, както  и тези, които сами отглеждат децата си, имат право да пращат децата на градина и ясла. От 1-ви юни се очаква държавните институции да заработят с нормално работно време.

"Все още се насърчава тези, които могат да работят от вкъщи. Много от служителите на големите компании го правят, разбира се ако е технически възможно. При нас е разрешено и едно семейство да се събира с друго, на двора или дори вкъщи. Това е много хубаво особено за тези, които имат малки деца", сподели още Веселина.  Вече могат да се посещават по-възрастни родители, или роднини настанени в старчески домове и болници.

Галерия