56 136 731 са регистрираните случаи на корона вирусна инфекция в цял свят. Снимката е илюстративна

56 136 731 са регистрираните случаи на корона вирусна инфекция в цял свят. Снимката е илюстративна

В Белгия и в България ваксините срещу COVID-19 ще са безплатни за желаещите. Правителството на Кралство Белгия обяви преди ден, че ваксините ще са безплатни за всички живеещи или пребиваващи в страната и няма да са задължителни. "Правителството се надява, че поне 70% от хората ще изберат да се ваксинират", каза бургазлията Янчо Събев, който от години живее в белгийския град Льовен.

Кои ще бъдат първите групи, които ще могат да се ваксинират, ще бъде решено през следващите месеци на базата на научни съвети и обществен дебат. Очаква се, че със сигурност първи ще са здравните работници и хората с хронични заболявания. Вероятно първите малки количества от ваксините ще бъдат получени в началото на следващата година. "Министърът на здравеопазването предупреждава да се пазим, защото ни очаква тежка зима", каза още Янчо Събев.

Белгия във втори локдаун, затварят магазини и козметични студия

В Белгия броят на регистрираните с корона вирусна инфекция мина цифрата от половин милион - 540 605 души. Активните случаи към днешна дата са 490 223. Като за изминалото денонощие са регистрирани 1932 нови случая. Оздравелите вече са 33 687, а смъртните случаи са 14 839.

"Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19", това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

"Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й", подчерта премиерът Бойко Борисов.

Нов рекорд: 4828 нови случая на COVID-19, 1219 излекувани

Европейската комисия одобри пети договор с европейското фармацевтично дружество "CureVac", по силата на който се предвижда първоначална покупка на 225 милиона дози от името на всички държави - членки на ЕС, с възможност да се поискат до 180 млн. дози, като ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу COVID-19.