Новите облекчени мерки за влизане в страната са в сила от днес. Снимка Архив

Новите облекчени мерки за влизане в страната са в сила от днес. Снимка Архив

Всички пътуващи, които влизат на територията на Белгия и притежават валиден сертификат за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, вече нямат задължение за тестване, нито на първия, нито на седмия ден от пристигането си в Белгия. Новите правила влизат в сила от днес, 18-ти февруари.

Съответно отпада и изискването за спазване на карантина между двата теста за пристигащите в Брюксел.

Лицата с основно местожителство в Белгия, които не притежават нито един от тези сертификати и пристигат от страна с неблагоприятна епидемиологична ситуация, трябва да си направят бърз антигенен или PCR тест на първия ден след пристигането си в Белгия. Такива страни са държавите от „тъмночервена“ зона в Европейския съюз и трети страни, които не са в белия списък на ЕС.

За пристигащите от страни или региони с циркулация на нов вариант на коронавируса, предизвикващ загриженост, строгите правила за тестване и карантина остават непроменени. Към момента нито една държава не е включена в списъка на тези страни. Списък на страните по цветови зони са публикувани на адрес: https://www.info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country/

При нужда от съдействие българските граждани в могат да се обърнат към посолството ни в Брюксел, адрес: Avenue Moscicki 7, 1180 Bruxelles Тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: + 32 473 981 042, е-mail: [email protected] Website: www.mfa.bg/embassies/belgium  Работно време: от понеделник до петък, 9.00 – 17.30 ч. Приемно време за посетители: от понеделник до петък, 10.00 - 16.00 ч.