До вчера разрешеният брой на хора, които могат да се събират на открито бе четири души. Вечерният час остава в сила. Снимки Янчо Събев

До вчера разрешеният брой на хора, които могат да се събират на открито бе четири души. Вечерният час остава в сила. Снимки Янчо Събев

В Кралство Белгия започват поетапно разхлабване на мерките от днес, 8-ми март. "Трябва да продължаваме да бъдем особено внимателни. В полза на всички е да държим ситуацията под контрол“, подчерта премиерът Александър Де Кроо на нарочна пресконференция. "В същото време хората се нуждаят от перспектива за бъдещето", допълни той.

Вече една година репортери на "Черноморие" ви информират как света се справя с пандемията от корона вирус посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места.

"През март и април акцентът на разхлабването на мерките ще е върху дейностите на открито. Ако нещата вървят добре, от май ще бъде възможно да има и разхлабване на мерките на закрито", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

По време на брифинга премиерът на Белгия Де Кроо подчерта, че разхлабването може да бъде променено на следващ Консултативен комитет на правителството, ако броят на заразяванията и хоспитализациите върви в грешната посока.

Година след началото на пандемията от COVID-19 регистрираните случаи в страната стигнаха цифрата от 785 809 души. Излекуваните са 53 344, а починалите - 22 240 души.

Активните случаи са 705 028, като регистрираните нови случаи към 2759.

"От днес, 8-ми март можем отново да се събирате с 10 души на открито. Досега разрешенията брой бе 4. Трябва да спазваме разстояние и е за предпочитане да носим маски", допълва Янчо Събев.

На децата и младежите ще е разрешено да участват в организирани дейности. За деца до 12 години групите трябва да са с максимум до 10 деца при занимания на закрито и с 25 - при занимания на открито. За младежите до 18 години все още не са позволени занимания на закрито и има максимум от 10 участника при занимания на открито.

Промените касаят и събиранията по различни поводи. Вече ще се допускат до 50 души на погребение при максимум 1 човек на 10 квадратни метра.

От 15-ти март студентите от висшите учебни заведения ще могат отново да посещават лекции един ден в седмицата. А учениците от професионалните и специалните училища за деца с увреждания ще могат да се върнат в клас на пълен учебен ден. Възможни ще са и еднодневни извънкласни пътувания, както в началното, така и в средното образование.

Следващото разхлабване на мерките ще е от 1-ви април. Организираните събития и по-специално богослуженията ще могат да се провеждат на открито в групи до 50 души, при носене на маски и в контролирана среда.

От началото на следващия месец е разрешено и провеждането на спортните занимания за аматьори в групи с максимум от 10 участника.

Увеселителните паркове ще могат да отворят вратите си отново, защото повечето от атракциите в тях са навън.

По време на Великденските празници (5-18 април) децата и младежите до 18-годишна възраст ще могат да отидат на лагер с пренощуване в групи до 25 деца. Ще има тестове в началото и в края на лагера.

Забраната за пътуване остава в сила до края на Великденските празници. Тя ще бъде преразгледана на следващото заседание на Консултативния комитет на правителството на 26-ти март. Ако цифрите са добри, датата може да бъде променена.

След Великденските празници (от 19 април) всички ученици от средните училища ще могат да се върнат отново в клас на пълен учебен ден, така че няма да има повече частично дистанционно обучение.

А от 1-ви май ресторантите и кафенетата ще могат да отворят отново вратите си. Ще бъде разрешено също така да се провеждат концерти и прояви. Фитнес залите ще могат да заработят отново. Ще може да се провеждат пазари и панаири. Това отваряне ще се извърши при строги условия, например ще се използват бързи тестове и ще има и други допълнителни мерки. Подробностите ще бъдат допълнително разработени в близко бъдеще. Вечерният час остава в сила! Дори и след 1-ви май, когато рестораните, кафенетата и пр. ще отворят вратите си, вечерният час ще е в сила.